• Посилання скопійовано

Як фізособі-іноземцю підтвердити статус резидента України?

Податківці роз’яснили, якими документами іноземець може підтвердити статус резидента України (зокрема, для того, щоб скористатись правом на податкову знижку з ПДФО)

Як фізособі-іноземцю підтвердити статус резидента України?

Податківці в індивідуальній консультації від 02.08.2018 р. №3398/А/99-99-13-01-03-14/ІПК нагадали, що право на податкову знижку надається виключно платнику податку - резиденту. Про умови отримання податкової знижки в 2018 році ми писали тут.

Поняття "резидент" та умови набуття платником податку статусу податкового резидента України визначені пп. 14.1.213 ПКУ. Зокрема, зазначено, що фізична особа - резидент - це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

Якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні. 

А якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. 

Відповідно до міжнародних норм при визначенні центру життєвих інтересів доцільно враховувати сукупно сімейні, соціальні зв'язки, політичну, культурну чи іншу діяльність, місцезнаходження роботи та/або бізнесу.

У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Документами, які підтверджують перебування іноземної особи на митній території України понад 183 календарні дні є паспортний документ та/або імміграційна картка, довідка з прикордонної служби, а також документи, на підставі яких особа тимчасово (постійно) проживає на території України.

При цьому, податківці зазначають, що посвідка на постійне проживання в Україні є лише дозволом на постійне проживання в Україні і не підтверджує факт проживання (постійного проживання) іноземця в Україні. А отже, вона не може бути документом, на підставі якого визначається резидентський статус платника податку в Україні.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»