• Посилання скопійовано

Раді пропонують запровадити податок на криптовалюту

Законопроєктом №10225 пропонується запровадити механізм оподаткування податком на прибуток та ПДФО віртуальних активів, внісши відповідні зміни до ПКУ. Крім того, у новій редакції запропоновано викласти Закон «Про віртуальні активи»

Раді пропонують запровадити податок на криптовалюту

7 листопада 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10225 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні". 

Як зазначено у пояснювальній записці, в Україні законодавство про віртуальні активи є недосконалим і потребує вдосконалення з причин відсутності:

  • чіткого визначення та класифікації віртуальних активів, що ускладнює їх правове регулювання та захист прав власників,
  • єдиного органу, який здійснював би нагляд та контроль за діяльністю суб’єктів ринку віртуальних активів, що створює ризики для фінансової стабільності, боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму,
  • спеціального податкового режиму для оподаткування доходів від операцій з віртуальними активами, що призводить до подвійного оподаткування або ухилення від сплати податків.

З огляду на це законопроєктом №10225 пропонується шляхом внесення змін до ПКУ, зокрема:

  • запровадження механізму оподаткування податком на прибуток підприємств віртуальних активів, шляхом запровадження окремого обліку результатів та коригування фінансового результату;
  • запровадження механізму оподаткування ПДФО віртуальних активів.

Не будуть об'єктом оподаткування ПДВ операції з віртуальними активами. Не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які здійснюють операції з віртуальними активами.

Також пропонується нова редакція Закону України «Про віртуальні активи» та відповідні зміни до пов’язаних законодавчих актів.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з першого числа місяця, наступного через 12 місяців з дня опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»