• Посилання скопійовано

Чи треба платити податок за нерухомість, що розташована у Криму?

Чи підлягають оподаткуванню податком на нерухомість об’єкти нерухомості, що розташовані на території Автономної Республіки Крим та перебувають у власності ФО, яка проживає на материковій частині території України?

Чи треба платити податок за нерухомість, що розташована у Криму?

Податківці у ЗІР розповіли, що відповідно до пп. 10.1.1 та пп. 265.1.1 ПКУ податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у складі податку на майно належить до місцевих податків.

Порядок нарахування та справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, врегульовано нормами ст. 266 ПКУ.

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є юридичні та фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості у порядку, визначеному пп. 266.7.1 ПКУ.

Законом України від 15.04.2014 №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» із змінами та доповненнями (далі – Закон №1207) з 20 лютого 2014 року Автономна Республіка Крим визнана тимчасово окупованою територією України.

Пунктом 26 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, на період дії Закону №1207, для платників податків, які на дату втрати чинності Законом України від 12.08.2014 №1636-VІІ «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» мають податкову адресу та/або об’єкти оподаткування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, ПКУ застосовується з урахуванням особливостей, визначених у п. 26 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Згідно з пп. 1 пп. 26.1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ на тимчасово окупованій території загальнодержавні та місцеві податки і збори, визначені ст. 9 та 10 ПКУ, та військовий збір, визначений п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, не справляються.

Враховуючи зазначене, об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи, яка проживає на материковій частині території України, розташовані на тимчасово окупованій території, не підлягають оподаткуванню податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»