• Посилання скопійовано

Суми держпідтримки на будівництво чи придбання доступного житла звільняються від ПДФО

Лист ДПСУ від 17.08.2012 р. №1040/0/71-12/17-1117 «Про звільнення від обкладення ПДФО суми держпідтримки на будівництво чи придбання доступного житла»

ДПСУ у листі №1040/0/71-12/17-1117 нагадала, що наразі в Україні діють дві бюджетні програми забезпечення громадян доступним житлом. Перша програма - це «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла» (КПКВК 2751190) та друга - «Здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов» (КПКВК 2751470).
Державна підтримка, яка реалізується у межах вищезазначених бюджетних програм у вигляді сплати за рахунок державних коштів 30% вартості житла або у вигляді здешевлення вартості іпотечних кредитів шляхом відшкодування частини процентів за кредитами, отриманими громадянами, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків.
Крім того, відповідно до пп. 166.3.8 ст. 166 ПКУ суми витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у т.ч. на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого з такою метою, та процентів за ним, належить до переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки.
З метою здійснення контролю за дотриманням платниками норм законодавства відповідно до пп. 165.1.34 ст. 165 ПКУ, як документальне підтвердження участі у бюджетних програмах забезпечення доступним житлом, обов'язковим є надання платником:
- у рамках реалізації бюджетної програми КПКВК 2751190 - договору про обслуговування коштів для будівництва (придбання) доступного житла, укладеного між громадянином та регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»;
- у рамках реалізації бюджетної програми КПКВК 2751470 - договору про надання часткової компенсації процентів, укладеного між громадянином, регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» та банківською установою, якою надається іпотечний кредит.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»