• Посилання скопійовано

Придбання металобрухту у фізосіб спеціалізованими підприємствами

ДФС роз'яснила порядок придбання спеціалізованими підприємствами металобрухту в населення та проведення розрахунків із ними

Придбання металобрухту у фізосіб спеціалізованими підприємствами

Юридичний аспект

ДФС у м. Києві у листі від 20.02.2017 р. №3619/10/26-15-13-01-12 нагадала, що купівля та/або реалізація металобрухту - це діяльність, пов'язана з передачею права власності на металобрухт іншому власнику в обмін на еквівалентну суму коштів або боргових зобов'язань.

Статтею 4 Закону № 619 встановлено, що операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами. І така діяльність має свої обмеження. 

Зокрема, приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред'явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов'язково оформляється актом приймання. В такому акті приймання зазначаються дані документа, який засвідчує фізособу, та опис металобрухту. При цьому фізичні особи можуть здійснювати операції лише з побутовим металобрухтом. 

Збирання, заготівля, переробка, реалізація промислового металобрухту фізичними особами забороняються. А отже, приймання промислового брухту у фізосіб, які не є суб'єктами господарювання, забороняється.

Критерії, за якими розподіляється металобрухт, наступні. 

Побутовий металобрухт - це непридатні для прямого використання вироби побутового призначення або частини цих виробів, які містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави і які втратили експлуатаційну цінність.

Промисловий металобрухт - непридатні для прямого використання в промисловості та інших галузях економіки вироби або частини цих виробів, які містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави і які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів.

 

Порядок проведення розрахунків за металобрухт

Згідно зі ст. 6 Закону № 619 оплата закупленого у населення металобрухту здійснюється трьома шляхами:

  • через каси спеціалізованих підприємств (їх приймальних пунктів) та спеціалізованих металургійних переробних підприємств;
  • через каси в банках готівкою;
  • шляхом поштових переказів за рахунок суб'єкта господарювання, який здійснює купівлю металобрухту.

При першому варіанті проведення розрахунків виникає логічне запитання: а чи повинні спеціалізовані підприємства застосовувати РРО при придбанні металобрухту за готівку? Ні (хоча у коментованому листі це чітко не зазначено, про це були інші консультації від ДФС). І ось чому.  

Крім Закону про РРО, це питання врегульовано постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336. Нею затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Згідно з п. 19 Постанови №1336, без РРО дозволено приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту). 

Але при цьому слід пам’ятати, що Закон про РРО вимагає проведення із застосуванням РРО розрахункових операцій із продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу. Отже, операція з оплати закупленого у населення металобрухту, яка здійснюється відповідно до вимог Закону, через каси спеціалізованих та спеціалізованих металургійних переробних підприємств чи через каси в банках готівкою або шляхом поштових переказів, не підпадає під визначення «розрахункова операція». 

Обов’язок видати розрахунковий документ покладено саме на продавця і отримати його має особа, яка, зокрема, отримує або повертає товар. У зворотній ситуації, коли йдеться про придбання товару (металобрухту) не від суб’єктів господарювання (населення), проводити такі розрахунки через РРО покупцю – спеціалізованому підприємству не потрібно.

Водночас РРО не застосовується у разі здійснення розрахунків виключно через банківські установи. А операції з оплати товарів та послуг через відділення банку, платіжні термінали вважаються безготівковими розрахунками. 

Але при проведенні готівкових розрахунків із фізособами за придбаний в них металобрухт спеціалізовані підприємства повинні пам’ятати про оновлені обмеження в їх сумі, які діють з 04.01.2017 р. Про них ми писали, зокрема, тут.

У коментованому листі ДФС у м. Києві нагадує, що п. 1 постанови НБУ №210 встановлено граничну суму розрахунків готівкою між фізсобою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50 000 гривень.

Якщо загальна сума проданого фізособою металобрухту перевищує 50 000 грн, радимо проводити розрахунки або безготівково, або частинами. До речі, в «ЗІР» податківці зазначили, що чинним законодавством не передбачено обмежень щодо терміну проведення розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги), вартість яких перевищує 50 000 грн. А у разі проведення розрахунків протягом кількох днів (відповідно умов визначених у договорі між продавцем та покупцем) обмеження сум розрахунків 50 000 гривень стосується кожного окремого дня проведення розрахунків. 

 

Оподаткування сум, які виплачуються фізособам-продавцям металобрухту

Зрозуміло, що на суми, які виплачуються фізособам за проданий ними металобрухт, не нараховується ЄСВ. Адже такий вид доходу не зазначений в ст. 7 Закону про ЄСВ

Але спеціалізоване підприємство, як суб’єкт господарювання, є податковим агентом стосовно сум доходів, які нараховує і виплачує фізособам. То чи оподатковується сума виручки фізосіб ПДФО та військовим збором? 

Податківці нагадають, що згідно з пп. 165.1.25 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума доходу,  отримана платником податку за зданий (проданий) ним брухт чорних металів (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД), брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД), та брухт дорогоцінних металів, проданий НБУ.

Отже, якщо металобрухт, проданий фізособою, підпадає під зазначений перелік, його вартість не оподатковується ПДФО. Інакше – оподатковується ПДФО за ставкою 18%.

Щодо військового збору ситуація інша. У звичайному випадку, якщо дохід не оподатковується ПДФО, то і військовим збором він не оподатковується. Але, згідно з пп. 1.7 п. 16-1  підр. 10 розділу XX ПКУ, це правило не поширюється на доходи, зазначені у пп. 165.1.25 ПКУ!  

Тобто немає значення, чи буде вартість придбаного у фізособи металобрухту оподатковуватися ПДФО чи ні, такий дохід обов’язково слід оподаткувати військовим збором за ставкою 1,5%. Відповідно фізособі її дохід покупець-податковий агент виплачуватиме після утримання податків. 

І, звісно, що при будь-якому з наведених варіантів оподаткування такого доходу, його треба відобразити у податковому розрахунку за формою №1ДФ. Ознака доходу при цьому буде:

  • "149" -  якщо дохід не оподатковується ПДФО,
  • "105 - якщо такий дохід оподатковуватиметься ПДФО.  

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»