• Посилання скопійовано

ДФС своєї думки не змінює: компенсація витрачених коштів на придбання товарів для працівника є доходом

Попри нещодавнє скасування адмінсудом ІПК ДФСУ з таким же висновком, податківці продовжують надавати індивідуальні консультації з аналогічною позицією

ДФС своєї думки не змінює: компенсація витрачених коштів на придбання товарів для працівника є доходом

Відшкодування витрачених коштів працівника на придбання товарів для підприємства оподатковується ПДФО та військовим збором. Такий несподіваний висновок зробили ще у лютому податківці в індивідуальній консультації №765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК (читайте тут).

З цим висновком не погодилось ані підприємство, яке отримало таку ІПК, ані адмінсуд, який, власне, й скасував її (рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 02.05.2018 р. у справі № 816/909/18). Усі подробиці ми розповідали тут>>

Та ось податківців цей факт не зупинив. Вони й надалі дотримуються наступної позиції: оскільки фізичною особою (працівником) придбання товарів для потреб юридичної особи здійснено за рахунок власних коштів, тобто юридичною особою (працедавцем) попередньо не видавалися кошти під звіт, то сума коштів, виплачених такій фізичній особі за реалізовані (продані) товари, включається до її загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інші доходи та оподатковується на загальних підставах.

Таку позицію висловила ДФСУ у свіжих індивідуальних консультаціях від 10.05.2018 р. №2080/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та № 2081/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Звісно, що при отриманні від ДФС такої індивідуальної консультації (яка суперечить нормам ПКУ та є необгрунтованою) у кожного платника є можливість оскаржити її в судовому порядку та не діяти за нею у разі скасування. Як це й відбулося у випадку, про який ми розповідали ось тут.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»