• Посилання скопійовано

Відтепер оцінку об’єкта нерухомості можна отримати самостійно

У разі незгоди з вартістю об'єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, особа має право звернутися до суб'єкта оціночної діяльності

Відтепер оцінку об’єкта нерухомості можна отримати самостійно

Офіс великих платників податків ДПС повідомляє, що законом України від 05.12.2019 р. №354-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та прозорості реалізації майна» скасовано необхідність сплати коштів за формування довідок і звітів про оцінку об'єктів нерухомості на користь приватних електронних майданчиків.

Запроваджується нова, спрощена модель оцінки об'єктів нерухомості, відповідно до якої будь-яка особа може отримати довідку про автоматичну оцінку об'єкта нерухомого майна та на її підставі укласти угоду.

У разі незгоди з вартістю об'єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, особа має право звернутися до суб'єкта оціночної діяльності (оцінювача) й провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

Законом також передбачено відключення авторизованих електронних майданчиків від Єдиної бази даних звітів про оцінку. Суб'єкти оціночної діяльності (оцінювачі) та нотаріуси отримають прямий, безперешкодний та безкоштовний доступ до цієї бази.

Відтепер інформація з Єдиної бази звітів про оцінку є відкритою. Всі дані про об'єкт нерухомості та його вартість автоматично оприлюднюватимуться в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження (крім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна).

Доступ, внесення, перевірка інформації з Єдиної електронної бази здійснюється безоплатно. Формування електронних довідок про очікувану вартість об'єкта нерухомості також безоплатне.

Закон набрав чинності 27.12.2019 року, крім п. 2 – 5 розд. I, які набирають чинності з першого числа місяця, що настає за днем оприлюднення Фондом державного майна рішення про введення в промислову експлуатацію програмного забезпечення Єдиної бази даних звітів про оцінку, але не пізніше 1 липня 2020 року.

***

Читайте також: Зеленський підписав закон щодо ліквідації корупції у сфері оцінки нерухомості

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»