• Посилання скопійовано

Доля консультаційних послуг — обкладати чи не обкладати ПДВ?

Лист Мінфіну від 15.06.2011 р. №31-08120-09-10/15181

Асоціації підприємств інформаційних технологій не полишають спроби повернути пільгу з ПДВ.

Нагадаємо, що Асоціації підприємств та численні фахівці з питань податкового обліку та права висловлювали власну думку з приводу набрання чинності Законом України від 19.05.2011 р. №3387-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур», яким і скасовано з 01.07.2011 р. пільги щодо обкладення ПДВ консультаційних, юридичних, аудиторських, інжинірингових послуг тощо.

Так, на їхню думку, зважаючи на приписи пп. 4.1.9 ст. 4 ПКУ, одним із принципів податкового законодавства є стабільність, завдяки чому зміни в частині пільг щодо обкладення ПДВ зазначених вище послуг не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому діятимуть нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Таким чином, Закон №3387 у частині скасування пп. 196.1.14 ПКУ не може набрати чинності раніше, ніж з 01.01.2012 р.

Оскільки цього ніхто з державних органів так і не почув, Асоціація підприємств інформаційних технологій вирішила взяти у свої руки вирішення цієї проблеми шляхом внесення на розгляд ВРУ законопроекту, яким, зокрема, пропонує доповнити пункт 185.1 статті 185 розділу V підпунктом «є» щодо віднесення до об’єкта обкладення ПДВ операцій з постачання примірників комп’ютерних програм на оптичних носіях за договорами купівлі-продажу та/або поставки, відповідно до яких до покупця переходить право власності на такі примірники.

Однак Міністерство фінансів не підтримує запропонований законопроект, розроблений Асоціацією, та вважає за недоцільне внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Сподіваємось, що Асоціація не складе зброю перед муром фіскальної політики державних органів...

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»