• Посилання скопійовано

Визначення обсягу операцій з постачання товарів/послуг з метою повторної реєстрації платником ПДВ

Який період враховується платником податку для визначення обсягу операцій з постачання товарів/послуг з метою повторної реєстрації платником ПДВ після того, як за самостійним рішенням відповідного органу ДПС його реєстрацію платника ПДВ було анульовано?

Пунктом 184.2 статті 184 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), передбачено, що анулювання реєстрації платника ПДВ за самостійним рішенням відповідного органу ДПС може здійснюватися на підставах, визначених у пп. «б» — «и» пункту 184.1 цієї статті. Свідоцтво про реєстрацію платника податку вважається анульованим з дати анулювання реєстрації платника податку. При цьому згідно з пунктом 181.1 статті 181 ПКУ, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку в органі ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку.

Пунктом 182.1 статті 182 ПКУ визначено, що коли особа, яка провадить оподатковувані операції і, відповідно до пункту 181.1 статті 181 ПКУ, не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій є меншими від встановленої зазначеною статтею суми та обсяги постачання товарів/послуг іншим платникам податку за останні 12 календарних місяців сукупно становлять не менше 50 відсотків загального обсягу постачання, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою. Особа, статутний капітал або балансова вартість активів (основних засобів, нематеріальних активів, запасів) якої перевищує 300000 гривень та яка не є платником податку відповідно до пункту 181.1 статті 181 ПКУ, може добровільно зареєструватися незалежно від наявності здійснених нею оподатковуваних операцій та обсягу постачання товарів/послуг іншим платникам податку.

Таким чином, платник податку, реєстрацію платника ПДВ якого анульовано за самостійним рішенням відповідного органу ДПС, з метою повторної реєстрації платником ПДВ повинен для визначення обсягу оподатковуваних операцій, визначених у пункті 181.1 статті 181 та пункті 182.1 статті 182 ПКУ, враховувати обсяги операцій з постачання товарів/послуг, здійснених ним протягом останніх 12 календарних місяців, до яких, у тому числі, включаються і місяці попередніх реєстрацій.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»