• Посилання скопійовано

ДПСУ роз’яснила визначення бази обкладення ПДВ при зміні митної вартості товарів

Лист ДПСУ від 22.03.2012 р. №8225/7/15-3417-26 «Щодо визначення бази оподаткування ПДВ у разі зміни митної вартості товарів»

Податкова відповіла на запит щодо визначення бази обкладення ПДВ у разі зміни митної вартості товарів.

Оскільки у разі постачання на митній території України платником раніше імпортованих товарів за ціною, нижчою за їх митну вартість, база оподаткування визначається виходячи з митної вартості таких товарів, то платник податку виписує дві податкові накладні.

Одна податкова накладна, оригінал якої надається постачальнику, виписується на суму виходячи з фактичної ціни постачання товарів, а друга, два примірники якої зберігаються у продавця, — на суму перевищення митної вартості товарів над фактичною.

При виписуванні податкової накладної на суму перевищення митної вартості над фактичною слід враховувати такі особливості: у верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної у полі «Залишається у продавця (тип причини)» зазначається відповідна помітка «X» і тип причини «01»; у графі 3 — «номенклатура постачання товарів/послуг» зазначається «перевищення митної вартості товарів над фактичною за товарами, указаними в податковій накладній №» (зазначається порядковий номер податкової накладної, виписаної на суму постачання цих товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості).

Зокрема, якщо після продажу імпортованого товару змінюється величина митної вартості імпортованих товарів (наприклад, зменшення митної вартості за рішенням суду), то платник податку — продавець відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ повинен виписати розрахунок коригування до податкової накладної (до тієї, що була виписана на суму перевищення митної вартості товарів над фактичною) та відповідно зменшити податкові зобов’язання з ПДВ.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»