• Посилання скопійовано

Надання аудиторських послуг аудиторами підпадає під дію Закону про ПДВ

Лист ДПСУ у м. Києві від 10.07.2012 р. №4157/10/06-406 «Про розгляд листа»

ДПС у м. Києві листом від 10.07.2012 р. №4157/10/06-406 відповіла на запит щодо застосування пп. «д» п. 6.5 ст. 6 Закону про ПДВ (діяв до 01.01.2011 р.), відповідно до якого, місцем постачання послуг консультантами, інженерами, адвокатами, бухгалтерами, аудиторами, актуаріями та інших аналогічних послуг, а також з обробки даних та надання інформації, у т.ч. з використанням комп’ютерних систем, є місце реєстрації покупця або його постійного представництва, а за відсутності такого місця — місце постійної адреси або постійного проживання, у разі якщо покупці, яким надаються наведені нижче послуги, проживають за межами України.
Тож при наданні постачальником (резидентом — платником ПДВ) отримувачу (нерезиденту — фізичній чи юридичній особі) послуг, зазначених у пп. «д» п. 6.5 ст. 6 Закону, місцем поставки таких послуг визначається місце поза межами митної території України за виключенням випадків надання зазначених послуг нерезидентам, які мають постійне представництво, зареєстроване в Україні.
При наданні таких послуг нерезидентам, які мають на митній території України постійне представництво, місцем постачання визначається митна територія України.
Згідно зі ст. 16 Закону від 22.04.93 р. №3125 «Про аудиторську діяльність» проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг здійснюється аудиторами, аудиторськими фірмами, які набули права на здійснення аудиторської діяльності відповідно до цього Закону. Аудит проводиться на підставі договору між аудитором (аудиторською фірмою) та замовником (ст. 17 Закону №3125).
При цьому Законом №3125 чітко визначено коло суб’єктів, які можуть здійснювати аудиторську діяльність, а саме:
— аудитором може бути фізособа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на здійснення аудиторської діяльності. Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю як фізособа-підприємець або у складі аудиторської фірми з дотриманням вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів (ст. 4);
— аудиторська фірма — юрособа, створена відповідно до законодавства, яка здійснює виключно аудиторську діяльність. Право на здійснення аудиторської діяльності мають аудиторські фірми, включені до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів (ст. 5).
Таким чином, надання аудиторських послуг аудиторами (аудиторськими фірмами) є такими, що підпадають під дію пп. «д» п. 6.5 ст. 6 Закону.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»