• Посилання скопійовано

При ввезенні громадянами ПДВ справляється з товарів вартістю понад 100 євро

Скільки одиниць однакового товару можна ввозити на територію України авіатранспортом, щоб не сплачувати мито в 44%? (наприклад, подушка) і якою статтею якого документа це прописано? Чи має значення, ввожу я подушку чи взуття, і, знову-таки, якою статтею потрібно керуватися?

Умови ввезення (пересилання) громадянами товарів на митну територію України визначені статтею 374 розділу ХІІ Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI /зі змінами/ (далі -- Кодекс). Згідно з частиною першою цієї статті Кодексу товари (за винятком підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 1000 євро, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення, не є об'єктами оподаткування митними платежами.
Разом з тим, частинами першою-другою статті 364 Кодексу встановлено:
розділ XII «Особливості пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами» Кодексу регулює умови та порядок пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов'язаних зі здійсненням підприємницької діяльності;
у разі переміщення громадянами-підприємцями через митний кордон України товарів, пов'язаних зі здійсненням ними підприємницької діяльності, митне оформлення здійснюється у порядку, встановленому Кодексом та іншими законодавчими актами України для підприємств. Положення цього розділу в такому разі не застосовуються.
Довідково:
згідно з частиною першою статті 277 Кодексу об'єктами оподаткування митом є товари, митна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за межі митної території України підприємствами, крім випадків, передбачених статтею 234 Кодексу;
відповідно до підпункту 196.1.16 статті 196 ПКУ від 02.12.2010 №2755-VI (зі змінами) не є об'єктом обкладення податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України незалежно від обраного митного режиму товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 100 євро.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»