• Посилання скопійовано

Громадяни не декларують на митниці товари сумарною вартістю до 500 євро

Чи можу я ввезти без декларування на особистому ТЗ з Росії 20 одиниць товару на двох, якщо сумарна вартість їх не перевищує 300 євро на людину. Товар -- запчастини для пневматичних рушниць, пластмасові корпуси. І ще запитання: чи потрібно декларувати 5 мішків товару до Росії, вартість не перевищує 1000 євро?

Особливості пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами, встановлені розділом XII Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI /зі змінами/ (далі -- Кодекс).
І. Умови ввезення (пересилання) громадянами товарів на митну територію України визначені статтею 374 розділу ХІІ Кодексу. Згідно з частиною першою цієї статті Кодексу товари (за винятком підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України, не підлягають письмовому декларуванню (за винятком товарів, на які відповідно до статті 197 Кодексу встановлено обмеження щодо переміщення громадянами через митний кордон України) та не є об'єктами оподаткування митними платежами.
Довідково:
згідно з частиною першою статті 197 Кодексу у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та їх митне оформлення здійснюються митними органами на підставі отриманих з використанням засобів інформаційних технологій документів, які підтверджують дотримання зазначених обмежень, виданих державними органами, уповноваженими на здійснення відповідних контрольних функцій, іншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документів митним органам передбачено законами України;
переліки товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 рю №436. З положеннями цієї постанови КМУ Ви можете ознайомитися на сайті Верховної Ради України: zakon.rada.gov.ua.
Разом з тим частинами першою-другою статті 364 Кодексу встановлено:
розділ XII «Особливості пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами» Кодексу регулює умови та порядок пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов'язаних зі здійсненням підприємницької діяльності;
у разі переміщення громадянами-підприємцями через митний кордон України товарів, пов'язаних зі здійсненням ними підприємницької діяльності, митне оформлення здійснюється у порядку, встановленому Кодексом та іншими законодавчими актами України для підприємств. Положення цього розділу в такому разі не застосовуються.
Довідково:
згідно з частиною першою статті 277 Кодексу об'єктами оподаткування митом є товари, митна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за межі митної території України підприємствами, крім випадків, передбачених статтею 234 Кодексу;
відповідно до підпункту 196.1.16 статті 196 ПКУ від 02.12.2010 р. №2755-VI (зі змінами) не є об'єктом обкладення податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України незалежно від обраного митного режиму товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 100 євро.
ІІ. Умови вивезення (пересилання) громадянами товарів за межі митної території України визначені статтею 371 Кодексу. Згідно з частинами першою-другою цієї статті Кодексу:
товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10000 євро (крім зазначених у частині другій цієї статті), не підлягають письмовому декларуванню при вивезенні (пересиланні) їх громадянами за межі митної території України;
товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10000 євро та на які законом встановлено вивізне мито та/або якщо відповідно до закону державними органами видаються документи, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами, підлягають письмовому декларуванню у порядку, встановленому для громадян, зі сплатою у випадках, визначених законами України, вивізного мита та з поданням відповідних документів, виданих державними органами.
Відповідно до частин першої, восьмої статті 319 Кодексу:
товари, що переміщуються через митний кордон України, крім митного контролю, можуть підлягати державному санітарно-епідеміологічному, ветеринарно-санітарному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному контролю;
митний контроль та митне оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, завершуються тільки після проведення встановлених законами України для кожного товару видів контролю, зазначених у частині першій цієї статті.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»