• Посилання скопійовано

Чи можна «передати витрати»

Підприємство без статусу юридичної особи згідно з наказом юридичної особи сплатило рахунки за проведення семінару-наради, а саме: за харчування учасників семінару, канцелярські витрати, послуги користування конференц-залом — з ПДВ, туристичні послуги — без ПДВ. Згідно з наказом ці витрати слід передати іншим юридичним особам. Чи потрібно нараховувати ПДВ при передачі цих витрат?

Питання щодо порядку справляння ПДВ регулюється розділом V ПКУ, з урахуванням положень розділів I, XIX та ХХ цього Кодексу.
Стаття 185 ПКУ надає визначення об’єкта оподаткування:
об’єктом оподаткування є операції платників податку з:
а) постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України;
б) постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу;
в) ввезення товарів на митну територію України;
г) вивезення товарів за межі митної території України.
Значення терміна «постачання товарів» наведено у пп. 14.1.191 статті 14 ПКУ, а саме: постачання товарів — будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власнику, у т. ч. продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.
Постачання послуг — будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються у процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 статті 14 ПКУ).
Тобто чинним законодавством передбачено обкладення ПДВ господарських операцій, які передбачають постачання товарів (з передачею прав власності на такі товари) або постачання послуг.

Джерело: ДФС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»