• Посилання скопійовано

ДПІ не може відмовити у відшкодуванні ПДВ за відсутності перевірок контрагентів

Постанова ВСУ від 19.03.2012 р., справа №21-316а11

ДПІ не може відмовити у відшкодуванні ПДВ за відсутності перевірок контрагентів

Нагадаємо, що податковим органам надано право при підтвердженні правомірності заявлених до відшкодування сум ПДВ звертатися до контрагентів із запитами та перевіряти постачання товарів (виконання робіт, надання послуг) за ланцюгом постачальників. Це можливо протягом усього часу проведення перевірки.

Проте, якщо платнику податків усе-таки видали довідку про відсутність фактів порушень, то це ще не означає, що у встановлені законом строки платник податку отримує таке відшкодування. Як показує практика, іноді платнику доводиться звернутися до суду, а там уже може статися непередбачуване...

Наприклад, навіть за наявності довідки податковий орган уже у суді може заперечувати право платника податків на відшкодування ПДВ, мотивуючи відсутністю результатів за запитами до органів ДПС за місцем розташування контрагентів позивача (покупця) — попередніх постачальників у ланцюгу постачання товару — щодо проведення зустрічних перевірок стосовно сплати ними ПДВ. На думку ДПІ, факт надмірної сплати ПДВ за звітний період у такому разі ще залишається не підтвердженим.

Розглядаючи подібний спір, ВАСУ погодився з висновками попередніх судових інстанцій, що Закон про ПДВ не ставить право платника на віднесення до складу ПК сплаченого ПДВ при придбанні товару у залежність від отримання документального підтвердження належного виконання постачальниками своїх ПЗ та сплати ними сум податків до державного бюджету. ТОВ виконав усі передбачені цим Законом умови для отримання бюджетного відшкодування з ПДВ.

Цікавим є те, що податковий орган при зверненні до ВСУ стосовно перегляду наведеної позиції ВАСУ не знайшов серед виданих касаційною інстанцією судових рішень підтвердження своєї позиції. Тож ВСУ відмовив у задоволенні заяви податковому органу. Отже, наведена вище позиція ВАСУ є законною та обгрунтованою.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»