• Посилання скопійовано

Пільга з ПДВ застосовується в обов'язковому порядку

Платник податків, що здійснює операції з постачання програмної продукції, не може відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів

Пільга з ПДВ застосовується в обов'язковому порядку

У статті 30 Податкового кодексу України платник податків вправі відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено ПКУ.

Відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів платник податків вправі лише тоді, коли звільнення надається безпосередньо платнику податків, а не окремим операціям з постачання тих чи інших товарів чи надання тих чи інших послуг.

Податкові пільги з податку на додану вартість визначаються виключно за операціями з постачання товарів та/або послуг та не надаються окремим суб’єктам господарювання, а тому застосовуються платниками податку на додану вартість в обов'язковому порядку без права відмови від використання податкової пільги.

Таким чином, звільнення від оподаткування податком на додану вартість поширюється не на окремих суб’єктів господарювання, а на операції з постачання товарів/послуг.

Натомість окрема реєстрація підприємства суб'єктом індустрії програмної продукції для застосування пільги з ПДВ не потрібна. Крім того, звільнено від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції:

– яка передається каналами мережі Інтернет;

– до складу вартості якої входять послуги з технічної підтримки (встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) програмної продукції (комп'ютерних програм);

– яка є результатом комп'ютерного програмування третіх осіб, а не особи, що постачає цю продукцію;

– від нерезидента резиденту на митну територію України та від резидента нерезиденту;

– що здійснюється одночасно з наданням (постачанням) ліцензій на право використання комп'ютерної програми.

Нагадаємо, що з метою забезпечення однакового підходу до практичного застосування норм податкового законодавства наказом Міндоходів України 07.10.2013 № 536 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції.

Джерело: ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»