• Посилання скопійовано

Непідтвердження місцезнаходження - підстава для анулювання платника ПДВ

З моменту анулювання реєстрації платника ПДВ, така особа позбавляється права на віднесення сум податку до податкового кредиту та виписку податкових накладних

Непідтвердження місцезнаходження - підстава для анулювання платника ПДВ

Юридична особа зобов’язана щорічно надсилати держреєстратору підтвердження відомостей про своє місцезнаходження протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року (ч.11 ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.2003 р. №755-IV).

Неподання такого підтвердження є підставою для внесення держреєстратором запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Проте, перед внесенням такого запису державний реєстратор повинен виконати такі дії:

1) у разі ненадходження підтвердження відомостей у встановлений місячний строк, державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання зазначеного підтвердження;

2) у разі неподання юридичною особою зазначеного підтвердження відомостей протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей;

3) якщо державному реєстратору повернуто рекомендованого листа, він повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Відповідно до пункту 68.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) держреєстратор зобов’язаний в той же день повідомити податковий орган про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу або про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Згідно з пп. «ж» п.184.1 ПКУ повідомлення державного реєстратора щодо наявності запису в Єдиному державному реєстрі про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу або про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням є підставою для анулювання реєстрації платника ПДВ.

Платники, яким анульовано реєстрацію платника ПДВ, зобов'язані визначити умовне постачання по залишках товарів та необоротних активів та нарахувати податкові зобов'язання, виходячи із звичайної ціни відповідних товарів чи необоротних активів.

Крім того, з моменту анулювання реєстрації особи як платника ПДВ, така особа позбавляється права на віднесення сум податку до податкового кредиту та виписку податкових накладних.

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»