• Посилання скопійовано

Як повернути надміру сплачені кошти з ПДВ

Яким чином подати заяву для повернення помилково або надміру сплачених коштів з ПДВ? Який порядок перерахунку таких коштів платнику ПДВ та чи збільшується реєстраційна сума у СЕА ПДВ у разі зарахування суми надміру сплачених коштів? Розглянемо у статті

Як повернути надміру сплачені кошти з ПДВ

Порядок повернення надміру сплачених коштів

Щоб повернути помилково та/або надміру сплачені у бюджет податки та збори, платник податку подає заяву у довільній формі (п. 43.3 ПКУ), у якій зазначає напрям перерахування коштів. 

Але повернення надміру сплачених грошових зобов'язань з ПДВ має свої особливості. Такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування ПДВ (далі - СЕА ПДВ). І що з ними далі можна зробити? 

Відповідно до п. 200-1.5 ПКУ з рахунку у СЕА ПДВ кошти можуть перераховуватися: 

  • до держбюджету в сумі податкових зобов'язань з ПДВ, що підлягає сплаті за наслідками звітного податкового періоду, 
  • на поточний рахунок платника податку за його заявою, яка подається до контролюючого органу у складі звітності з ПДВ, у розмірі суми коштів, що перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов'язань та суми податкового боргу з податку. Як подати заяву у складі декларації з ПДВ та як можна використати таку повернену суму коштів на ПДВ-рахунку, - читайте тут . 

 

Вплив повернутих коштів у СЕА ПДВ на реєстраційну суму

Наразі реєстраційна сума обчислюється за формулою, встановленою п. 200-1.3 ПКУ. Ця формула має 7 показників, але лише один з них пов'язаний з ПДВ-рахунком -  ΣПопРах

ΣПопРах  - це загальна сума поповнення з поточного рахунку платника податку рахунка в СЕА ПДВ. 

Отже, будь-які інші можливі джерела поповнення, повний перелік яких наведено у п. 200-1.4 ПКУ, суму на ПДВ-рахунку збільшують, але реєстраційну суму – ні. Що й відбувається при поверненні податківцями помилково або надміру сплачених коштів з ПДВ. 

Відповідно до п. 200-1.5 ПКУ на момент подання заяви про перерахування коштів на поточний рахунок платника ПДВ у СЕА ПДВ зменшується значення реєстраційної суми шляхом зменшення на суму повернення коштів показника загальної суми поповнення рахунку в СЕА ПДВ з поточного рахунку платника (ΣПопРах).

Тож, повернення коштів з бюджету на ПДВ-рахунок не тільки не збільшує реєстраційну суму, а й у разі перерахування цих коштів з ПДВ-рахунку на поточний рахунок платника податку ще й зменшить її! 

 

Позиція податківців

Оскільки питання повернення надміру сплачених коштів з ПДВ хвилює багатьох платників ПДВ, податківці розглянули йогоу листі від 09.03.2016 р. № 8056/7/99-99-20-03-04-17.

Зокрема, ДФС підтверджує, що відповідно до п. 200-1.4 ПКУ одним із зарахувань коштів на рахунок у СЕА ПДВ є перерахування з бюджету сум надміру сплачених грошових зобов'язань з ПДВ для повернення платнику ПДВ.

Водночас податківці зазначають, що чинними нормативно-правовими актами не передбачено повернення з бюджету на рахунок у СЕА ПДВ помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань з інших (крім ПДВ) податків, зборів, платежів (наприклад, з податку на прибуток, акцизного податку тощо).

У роз’ясненні також розглянуто питання й про подальшу долю сум надміру сплачених грошових зобов'язань з ПДВ, зарахованих у СЕА ПДВ. Такі кошти підлягають поверненню за напрямами, що передбачені реченням першим п. 43.4 ПКУ, а саме:

  • на поточний рахунок платника податків в установі банку;
  • на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; 
  • повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Тож, як ми зазначали вище, помилково або надміру сплачені кошти з ПДВ спочатку зараховуються у СЕА ПДВ (при цьому не збільшують реєстраційну суму). Опісля з СЕА ПДВ вони повертаються платнику за зазначеним у заяві напрямом.

Новини на тему:

 - Надміру або помилково зараховані кошти на спецрахунок з ПДВ не повертаються

 - Повернення надміру сплаченого ПДВ - лише на рахунок в системі електронного адміністрування

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»