• Посилання скопійовано

Аргументи від аграріїв щодо збереження спецрежиму ПДВ

Аграрний і податковий комітети ВРУ внесли на розгляд парламенту пропозицію про збереження спецрежиму для деяких аграрних галузей в 2017 році

Аргументи від аграріїв щодо збереження спецрежиму ПДВ

Про це повідомив народний депутат, заступник голови Комітету з питань аграрної політики й земельних відносин Олександр Бакуменко.

Зі слів нардепа, два профільні комітети, податковий і аграрний, проголосували практично повним складом за законопроект 3851-1, щоб залишити спецрежим для аграріїв, оскільки він працював до 2016 року. Два комітети його проголосували, і він був переданий до Верховної Ради. З боку виконавчої влади є тільки одна позиція, чому не можна залишити спецрежим, і це пов’язано з підписаними зобов’язаннями із МВФ, які на сьогодні не можна змінювати.

Нещодавно на засіданні робочої групи питання спецрежиму для аграріїв обговорювали з першим віце-прем’єр-міністром – міністром економічного розвитку й торгівлі Степаном Кубівим.

«Відсутність спецрежиму призведе до падіння валового національного продукту в сільськогосподарському виробництві та зниження валютного виторгу, з усіма наслідками. Якщо ми його залишаємо, то через економічне зростання ми дамо значно більші надходження до державного бюджету. Тому ми зупинилися на декількох моментах. Найкомпромісніший варіант, який може бути прийнятий – це залишити спеціальний режим в 2017 році для галузі тваринництва, у садах, овочівництва, цукрового буряка, тобто для тих галузей, які працюють на внутрішній український ринок», – відзначив нардеп.

Зі слів Бакуменка, на сьогодні важливіше залишити спецрежим для деяких галузей, але збалансувати його єдиним соціальним податком з гектара землі.

«За нашими розрахунками, втрата спецрежиму – це 20 млрд грн. І якщо ми прагнемо залишити спецрежим по тваринництву, садах, виноградниках, овочах, то рівень цього спецрежиму становить 5 млрд грн. Більше того, робоча група запропонувала єдиний соціальний податок з гектара землі, який приблизно становитиме 300 грн, а це одразу 5 млрд грн надходжень до бюджету. Це вирівняє правильні економічні відносини, тому що з майже 30% землі, яка в Україні обробляється, не сплачується податок. Ці ж 5 млрд. можна спрямувати на спецрежим. І плюс, про що ми домовляємося, це 1% від ВВП села – це 6 млрд. грн. – спрямувати на програми підтримки агропромислового комплексу», – навів свої аргументи нардеп.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»