• Посилання скопійовано

Нюанси нарахування ПДВ при безоплатному постачанні товарів/послуг

ДФСУ про порядок оподаткування ПДВ операції платника податку з постачання товарів/послуг своїм робітникам та іншим особам (профспілка і співробітники) на безоплатній основі

Нюанси нарахування ПДВ при безоплатному постачанні товарів/послуг

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 10.05.2017 р. №96/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначила, що операція з безоплатної передачі товарів/послуг платником ПДВ згідно зі ст. 185 ПКУ є об'єктом оподаткування ПДВ, база оподаткування ПДВ при здійсненні якої визначається за правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ.

Водночас, якщо вартість безоплатно переданих товарів (подарунків до свят і корпоративних змагань) робітникам та наданих послуг (перевезення, водопостачання, опалення та електроенергія) іншим особам (профспілка і співробітники), придбаних з ПДВ (сума нарахована (сплачена) та включена до складу податкового кредиту):

  •  включається до вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг та компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ -  такі товари/послуги вважаються використаними в оподатковуваних операціях. А отже,  передача/надання таких товарів/послуг не розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатного постачання) товарів/послуг, яка підлягає оподаткуванню ПДВ.
  • не включається до вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг -  така передача/надання товарів/послуг розглядається як операція з безоплатного постачання товарів/послуг. А отже, вона буде об'єктом оподаткування ПДВ  (у загальновстановленому порядку, виходячи із бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ПКУ). За такою операцією платник податку зобов'язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН.

Крім того, податківці зауважують: при нарахуванні платником податку ПЗ з ПДВ, виходячи із бази оподаткування ПДВ згідно з п. 188.1 ПКУ (як у разі включення безоплатно переданих/наданих товарів/послуг до складу вартості оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) самостійно виготовлених товарів/послуг, так і у разі визнання безоплатно переданих/наданих товарів/послуг окремою операцією з постачання товарів/послуг), додаткового нарахування ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не здійснюється.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»