• Посилання скопійовано

Правила нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за п. 198.5 ПКУ

Податківці у листі від 12.06.2017 р. № 581/6/99-99-15-03-02-15/ІПК в черговий раз нагадують про обов’язок визнати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Для товарів, послуг, необоротних активів, придбаних після 01.07.2015 р. – незалежно від того, чи був у їх власника ПК з ПДВ під час їх придбання (створення)

 Правила нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за п. 198.5 ПКУ

Нагадаємо, що за п. 198.5 ПКУ, ПЗ з ПДВ визнаються, якщо товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися:

а) в операціях, що не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ (крім пп. 196.1.7 ПКУ) або місце постачання яких розташоване за межами митної території України;

б) в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197 ПКУ, підрозділу 2 розділу XX ПКУ, міжнародних договорів (угод) (крім пп. 197.1.28 ПКУ та п. 197.11 ПКУ); 

в) в операціях, що здійснюються платником податку в межах балансу платника податку, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів;

г) в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім п. 189.9 ПКУ).  

Податківці у листі встановили, що нормами ПКУ не встановлено залежності нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ у разі використання придбаних товарів/послуг у негосподарській діяльності від факту формування податкового кредиту за операціями з придбання таких товарів/послуг. Виключення встановлено лише для товарів/послуг, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року.

Отже, якщо товари, послуги, необоротні активи були придбані (виготовлені) до 01.07.2015 р., нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ щодо них слід лише у випадку, якщо при такому придбанні (створенні) платник податку скористався ПК з ПДВ.  Тоді такі ПЗ з ПДВ компенсують суму раніше визнаного ПК. 

Якщо ж товари, послуги, необоротні активи були придбані (виготовлені) після 01.07.2015 р., ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ треба визнати обов’язково – це норма закону, яка не має виключень.  Не скористалися правом на ПК з ПДВ або, на думку редакції, якщо у вас взагалі не було такого права (наприклад, якщо ці активи придбавалися не в платника ПДВ або на час їх придбання суб’єкт господарювання не був платником ПДВ) – нараховані ПЗ з ПДВ не матимуть компенсаційного характеру.   

Такий же висновок щодо нарахування ПЗ з ПДВ у випадку відсутності зареєстрованої податкової накладної, яка б давала право на податковий кредит, в ЄРПН  міститься й у листі ДФС у Луганській області від 26.09.2016 р. № 521/10/12-32-12-01-13.

У коментованому листі податківці також нагадали й про те, що у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем граничних термінів її реєстрації в ЄРПН покупець має право подати скаргу разом з декларацією за поточний звітний період. Але подання скарги не дає права на формування податкового кредиту до проведення реєстрації податкової накладної або виправлення помилок в ній постачальником.

Про алгоритм оподаткування ПДВ безоплатного постачання товарів читайте тут>>> 

 

Автор: Русанова Ганна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»