• Посилання скопійовано

Дві дати виникнення податкового зобов'язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ

Консультацій про нарахування ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ багато. Але у новому листі податківці розповіли про зв'язок таких ПЗ із правом платника на ПК з ПДВ. З нього можна зробити висновок і про звітний період, в якому таке ПЗ виникає

Дві дати виникнення податкового зобов'язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ

Коментар до листа ДФСУ від 23.08.2017 р. №1730/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Податківці нагадують, що згідно з п. 198.5 ПКУ платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Але, як наголошують податківці, ПКУ не встановлено залежність нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ у разі використання придбаних товарів/послуг в неоподатковуваних операціях або у негосподарській діяльності від факту формування податкового кредиту за операціями з придбання таких товарів/послуг на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (крім товарів/послуг, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року).

Пунктом 198.3 ПКУ встановлено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи);
  • ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Згідно з п. 198.6 ПКУ податкові накладні, отримані з  ЄРПН, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної / розрахунку коригування.

Крім цього, слід пам'ятати про дату нарахування податкових зобов'язань за пунктом 198.5 ПКУ. Вони виникають, якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в негосподарських або пільгованих операціях. Отже, дати дві:

1) дата (точніше, звітний період) у якому товари, послуги, придбані для оподаткованих господарських операцій починають використовуватися в неоподаткованих і не господарських. Ця подія може виникнути в будь-якому звітному періоді діяльності платника ПДВ;

2) дата, коли платник ПДВ купує або створює такі активи, якщо вони з самого початку призначаються для використання у негосподарських та/або неоподаткованих операціях! І про це податківці згадали наприкінці коментованого листа, хоча прив'язали таку дату не до першої події (оплати чи отримання покупцем цих активів), а до іншого фактору - виникнення в нього права на податковий кредит! 

За роз'ясненням  податківців, за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними після 1 липня 2015 року, призначеними для використання в неоподатковуваних операціях або в негосподарській діяльності платника податку, податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ нараховуються в тому звітному (податковому) періоді, в якому постачальником таких товарів послуг, необоротних активів зареєстровано в ЄРПН відповідну податкову накладну, тобто у тому звітному періоді, в якому у покупця таких товарів/послуг виникли підстави для включення сум ПДВ, сплачених (нарахованих) при їх придбанні, до складу податкового кредиту. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»