• Посилання скопійовано

Виправляємо помилки для відновлення права на ПК з ПДВ

Скористалися ПК з ПДВ за податковою накладною з помилками в обов’язкових реквізитах? Це порушення, яке доведеться усувати. Звісно, помилки в ПН виправить постачальник у РК. А що робити із ПК, неправомірно зазначеним у декларації з ПДВ? Про це йдеться у роз’ясненні від ДФСУ

Виправляємо помилки для відновлення права на ПК з ПДВ

Коментар до листа ДФСУ від 30.01.2018 р. №343/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

У коментованому листі податківці розглядають конкретну практичну ситуацію: у звітності з ПДВ за квітень і травень 2016 року платником було відображено у складі ПК суми ПДВ за отриманими податковими накладними, у яких було зазначено коди УКТ ЗЕД придбаних товарів.

У травні 2017 року платником було отримано від постачальника розрахунки коригування до таких податкових накладних, у яких було зазначено причину коригування "невірний код УКТ ЗЕД". Що було робити в цій ситуації покупцю?

 

Помилився постачальник, а хто сплатить штраф за ПКУ?

На жаль, ПКУ не звільняє покупця від відповідальності за заниження задекларованої суми податку до сплати. Незважаючи на те, що він зробив це ненавмисно і помилку в обов’язковому реквізиті ПН  - коді УКТ ЗЕД зробив постачальник (що покупець не завжди може проконтролювати).

У коментованому листі податківці зазначають: якщо у податковій накладній зазначено помилкові коди УКТ ЗЕД (тобто коди УКТ ЗЕД не відповідають товарам, постачання яких фактично здійснювалося), суми ПДВ за такою податковою накладною не можуть бути віднесені до податкового кредиту.

А це призводить до необхідності виправлення помилки декларації з ПДВ за квітень та травень 2016 року. Покупцю потрібно буде зменшити зазначений у них податковий кредит шляхом подання уточнюючого розрахунку.

 

Подаємо уточнюючий розрахунок – коли виникає штраф?

У коментованому листі податківці нагадують про норми п. 50.1 ПКУ: у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинною на час подання.  І сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку.

Отже, якщо внаслідок зменшення ПК з ПДВ виникне недоплата ПДВ до бюджету, покупець сплатить за квітень та травень 2016 р. ще й штраф 3% від такої недоплати.

Якщо ж у таких деклараціях покупець мав від’ємне значення ПДВ, ситуація буде іншою.  Зменшення ПК, звісно, зменшить таке від’ємне значення.  Але податок до сплати (і, відповідно, недоплата та штраф) виникнуть лише, якщо таке зменшення буде більшим (від’ємне значення було сформовано саме таким ПК).

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

А що з податковим кредитом буде далі?

Постачальник реєструє, по суті, нульові РК із виправленнями не просто так:

  • по-перше, він уникає сплати штрафу за помилки при складанні ПН;
  • по-друге, він таким чином відновлює можливість  покупця скористатися ПК з ПДВ, нехай і не у місяці складання ПН.

Раніше податківці роз’яснювали: код УКТ ЗЕД - це обов'язковий реквізит ПК. Якщо тут допустили помилку, покупець не зможе відобразити на підставі такої податкової накладної податковий кредит. Помилкою вважається як відсутність коду, так і неправильно вказаний код.

Покупець отримує право на податковий кредит у тому періоді, коли постачальник випише РК (у разі його своєчасної реєстрації) або коли постачальник зареєструє РК (у разі його несвоєчасної реєстрації).

 

Як в такому випадку працюють строки давності?

Ми вже звикли до того, що скористатися правом на ПК з ПДВ платник може протягом трьох років. Але так було не завжди. І ось чому.  

Податківці у коментованому листі нагадали, що Законом №2198-VIII було внесено зміни до пункту 198.6 ПКУ. Згідно зі змінами, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення ПК/РК.

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до ПК за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні/розрахунки коригування до таких ПН в ЄРПН, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення ПК/РК, у тому числі для платників податку, які застосовують касовий метод.

Та зазначені норми набули чинності 03.12.2017 р. Тобто раніше вони не могли застосовуватися.

Тому, як зазначають податківці, в наведеній в листі ситуації, платник податку зобов’язаний був подати уточнюючі розрахунки до податкових декларацій за квітень і травень 2016 року у зв’язку зі самостійним виявленням помилок (включення до податкового кредиту сум ПДВ за податковими накладними, які містять помилки в кодах УКТ ЗЕД). Тобто зменшити ПК у квітні-травні 2016 року.

А далі суми ПДВ, зазначені у РК до таких ПН, як доходять висновку податківці, можуть бути включені до податкового ПК.  При цьому платнику надається два шляхи.

Шлях перший. Він може скористатися правом на ПК протягом терміну, передбаченого п. 198.6 ПКУ.

Але тут є нюанси. Оскільки РК були зареєстровані (та, скоріш за все, і складені) у травні 2017 року, то тоді з правом на ПК у платника були проблеми. Наприклад, тому що до квітневих ПН з моменту виправлення помилки минуло більше року і за ними закінчився строк давності, який діяв на той момент у п. 198.6 ПКУ.

Але, судячи з коментованого листа, це податківців не бентежить. І якщо правом на ПК з ПДВ у травні 2017 року платник (із зазначених причин) не скористався, він може скористатися другим шляхом.

 

Шлях другий.  Скористатися правом на ПК шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за той звітний період, у якому у платника податку виникло право на ПК за такими РК (у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН - у періоді складання розрахунку коригування, у разі порушення терміну реєстрації в ЄРПН - у періоді його реєстрації в ЄРПН).

Тобто в ситуації, яка розглядається у листі, шляхом подання зараз уточнюючого розрахунку за травень 2017 року.

 

Замість висновку

Коментований лист ДФСУ є позитивним для конкретного платника податків, але не захистить інших (оскільки є індивідуальною податковою консультацією). Тому ми не радимо зараз беззастережно застосовувати роз’яснення, наведені в ньому щодо відновлення ПК з ПДВ.

Все ж таки ті ж самі податківці у цьому листі зазначають, що збільшення строку давності для використання в ПК «старих» ПН/РК працює з 03.12.2017 р. На нашу думку, щодо ПН/РК, які датовані раніше, застосовувати цю оновлену норму п. 198.6 ПКУ не варто.

Але, якщо дуже хочеться відновити ПК з ПДВ попередніх періодів, варто подати запит на власну індивідуальну податкову консультацію. І вже діяти відповідно до роз’яснень ваших податківців.   

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»