• Посилання скопійовано

Платить один, а товар забирає інший: на кого складати ПН?

У ситуації з трьохсторонніми договорами поставки товарів/послуг у постачальника часто виникає питання: на кого він повинен скласти податкову накладну? Податківці стверджують, що покупцем при цьому є той, хто отримує товари/послуги, а не той, хто платить

Платить один, а товар забирає інший: на кого складати ПН?

У ІПК від 01.06.2018 р. №2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначили, що податкова накладна за операцією з постачання товарів/послуг повинна складатися і реєструватися в ЄРПН особою, яка здійснює постачання таких товарів/послуг, на особу, якій здійснюється постачання товарів/послуг, та за конкретною господарською операцією з постачання товарів/послуг.

Тобто незалежно від того, хто здійснює оплату за поставлені товари/послуги, податкова накладна повинна бути складена безпосередньо на ту особу, яка є покупцем/отримувачем таких товарів чи послуг.

Прикладом такої ситуації є, наприклад, страхова компанія, яка здійснює оплату за ремонт пошкодженого майна застрахованої особи безпосередньо суб’єкту господарювання, що надає послуги з ремонту. У такому випадку, суб’єкт господарювання, який надає послуги з ремонту, складає податкову накладну на фактичного отримувача таких послуг, а страхова компанія є лише платником.

 

Як визначати хто є отримувачем?

Для того щоб визначати особу – фактичного отримувача товарів/послуг постачальник повинен керуватись первинними документами на таке постачання, зокрема:

  • договорами;
  • видатковими накладними;
  • актами наданих послуг;
  • актами приймання-передачі.

А якщо договору як такого немає, рахунок ви виставляли на одну особу, а оплатила його інша особа? У цій ситуації треба мати лист (або інше повідомлення) від платника про те, що він зробив це не помилково. І оплачений товар/послугу треба поставити саме тому, за кого він заплатив (а вони вже між собою розберуться). Підтвердженням того, хто є покупцем, в цій ситуації буде зазначення фактичного одержувача в накладній або в акті (і його підпис про прийняття товарів/послуг).  

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»