• Посилання скопійовано

Недоплата з ПДВ: як порахувати і сплатити пеню?

ДФСУ розглянула питання щодо визначення дати початку нарахування пені у разі самостійного виправлення помилок і відображення суми пені у декларації з ПДВ. А ми додатково проаналізуємо строки сплати такої пені та відповідальність за їх порушення

Недоплата з ПДВ: як порахувати і сплатити пеню?

Коментар до ІПК ДФСУ від 19.11.2018 р. №4882/6/99-99-07-02-01-15/ІПК

Основні правила нарахування пені наступні:

  1. пеня нараховується виключно при виявлені помилки щодо заниження ПЗ (п. 50.1 ПКУ) і у разі, якщо є несплата такого ПЗ у строки, встановлені ПКУ;
  2. нарахування пені розпочинається після спливу 90 к.д., наступних за останнім днем граничного строку сплати ПЗ (пп. 129.1.3 ПКУ). А саме: починаючи з 91-го к.д. після спливу строку сплати ПЗ. Однак це правило працює лише щодо випадків нарахування суми ПЗ, визначеного самим платником податків або податковим агентом;
  3. нарахування пені закінчується у день зарахування коштів щодо погашення податкового боргу (пп. 129.3.1 ПКУ);
  4. пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у сплаті ПЗ, включаючи день погашення. Нараховується пеня на суми грошового зобов’язання (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 100% річних облікової ставки Нацбанку, чинної на кожний такий день.

При цьому податківці уточнюють, що сума пені завжди округлюється до другого знака після коми.

Зверніть увагу: відповідно до п. 129.5 ПКУ зазначений розмір пені застосовується щодо всіх видів податків, зборів та інших грошових зобов'язань, крім пені, яка нараховується за порушення строку розрахунку у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Отже, якщо сума ПЗ визначається платником податку самостійно і він має недоплату, то відповідальність за це - штраф, як фінансовий за ст. 126-127 ПКУ, так і адміністративний за ст. 163-2 КУпАП. А от пеня нараховується не завжди. Якщо недоплата була погашена протягом 90 календарних днів, наступних після граничного строку, коли сума ПЗ мала бути сплачена, пені не буде.

 

Як порахувати суму пені щодо ПДВ (розглянемо на прикладі)

В коментованій ІПК податківці наводять формулу розрахунку пені. Виглядає вона так:

Y =

Σпогашення грошового зобов’язання х Кднів : 100 % х UНБУ х 1,0

,

R

 

де:

Y - сума пені, що нараховується на фактично погашену суму грошового зобов’язання (завжди округлюється до другого знака після коми);

Σпогашення грошового зобов’язання - фактично погашена з порушенням законодавчо встановленого строку сума грошового зобов’язання (його частини);

Кднів - кількість календарних днів прострочення сплати грошового зобов’язання (його частини);

UНБУ - облікова ставка Національного банку України, що діяла на кожний день прострочення сплати грошового зобов’язання (його частини);

1,0 - коефіцієнт, що дозволяє розрахувати 100 % річних UНБУ;

R - кількість днів у календарному році.

Приклад. Виправляється помилка щодо ПЗ після спливу 90 к.д. з граничного строку їх сплати (подається уточнюючий розрахунок). Пеня нараховується за 25 к.д. (починаючи з 91-го к.д.), виходячи з облікової ставки НБУ — 18%. Сума заниження ПЗ 1000,00 грн та сума штрафу 30,00 грн. 

Пеню, скориставшись наведеною формулою в ІПК, платнику доведеться нарахувати наступним чином:(1030 х 25%  / 100% х 18% х 1,00) / 365 (якщо високосний рік — на 366) = 12,70 грн.

 

Чи треба і як відображати суму пені у звітності з ПДВ?

У Порядку №21 (зокрема, у розділі VI, присвяченому порядку заповнення уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ) немає жодного слова про нарахування пені (п. 7 цього розділу нагадує лише про сплату штрафу). Немає окремої графи для пені і у формі УР. Те саме стосується і самої декларації з ПДВ.

Податківці повідомляють, що для самостійного нарахування суми пені у разі заниження ПЗ з ПДВ, така сума розраховується в інформаційній системі органів ДФС згідно з реалізованим в ІТС "Податковий блок" алгоритмом, розробленим з урахуванням вимог п. 129.9 ПКУ.

Тобто, хоча платнику і дано право розрахувати суму пені самостійно і сплатити її, не чекаючи на податкове повідомлення-рішення, податківці теж розраховують таку суму і відображають її у своїй базі даних  на підставі власного розрахунку.

 

Як сплачується така пеня?

Пам’ятайте, сума штрафу та пені за недоплату з ПДВ сплачуються до бюджету з поточного рахунка (п. 25 Порядку №569).

Якщо платник самостійно не нарахував та не сплатив суму пені, податківці, які розрахували суму пені самостійно, надішлють йому відповідне податкове повідомлення-рішення.

З моменту, коли ППР було отримано, включається лічильник – сплатити зазначену в ньому пеню треба протягом 10 днів (або ж почати процедуру  адміністративного чи судового оскарження ППР). 

Якщо ці строки буде порушено, то щодо відповідальності платника податківці надають наступне роз’яснення:

  • спеціальної норми чинного законодавства щодо відповідальності за несплату пені не передбачено;
  • разом з цим сума непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ, є податковим боргом.

Від себе нагадаємо, що  пеня до такого боргу застосовуватись не буде (про це свідчить п. 129.4 ПКУ).

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»