• Посилання скопійовано

Послуги з реконструкції житла: чи є ПДВ?

Відомо, що згідно з пп. 197.1.14 ПКУ перше постачання житлової нерухомості оподатковується ПДВ, а усі наступні - ні. Податківці в свіжій ІПК аналогічний підхід застосовують і до постачання послуг з реконструкції житла

Послуги з реконструкції житла: чи є ПДВ?

Коментар до ІПК ДПС від 02.12.2019 р. № 1658/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

ДПС України пояснила, що якщо замовник (товариство) здійснював реконструкцію (у тому числі шляхом перепланування і переобладнання) житла (об'єкта житлового фонду) силами підрядної організації, то операція такої підрядної організації (надавача послуг) з постачання послуг із реконструкції (у тому числі шляхом перепланування і переобладнання) житла (об'єкта житлового фонду) замовнику (товариству) була першим постачанням житла відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ. Така операція є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується ПДВ за ставкою 20 %.

Операції з подальшого продажу реконструйованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцям (юридичним та/або фізичним особам) звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ.

***

Від редакції: 

Нагадаємо також, що згідно з п. 197.15 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти. Про це ми писали тут.

Але застосовувати податкову пільгу щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва житла, що будується за бюджетні кошти, встановлену п. 197.15 ПКУ, мають право лише ті суб’єкти господарювання - платники податку на додану вартість, які є забудовниками та визначені виконавцями цільової програми будівництва житла для військовослужбовців Збройних Сил України і безпосередньо здійснюють будівельно-монтажні роботи.

 

Інші суб’єкти господарювання - права на використання пільги не мають та надають послуги виконавцям з нарахуванням ПДВ за загальновстановленими правилами (із застосуванням ставки 20%).

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»