• Посилання скопійовано

Нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ та ст. 199 ПКУ: відображаємо в декларації з ПДВ

ДПС надала роз’яснення щодо особливостей відображення ПЗ, нарахованих за п. 198.5 ПКУ, та пропорційного віднесення сум до ПК з ПДВ у звітності з ПДВ

Нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ та ст. 199 ПКУ: відображаємо в декларації з ПДВ

Коментар до ІПК ДПС від 17.03.2020 р. №1105/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Якщо ви скористалися податковою пільгою з ПДВ

ДПС нагадала, що у зв’язку зі скасуванням Звіту про суми податкових пільг з 01.01.2020 р. суб'єкти господарювання повинні відображати інформацію про суми податкових пільг та часткове використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях у податковій звітності, форму і порядок якої визначено Порядком №21.

Суми ПДВ, не сплачені платником податку до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, зазначаються у таблиці 2 розрахунку сум ПДВ. А саме у графах 6 – 8 таблиці 2 Додатка 6 відображаються обсяги операцій з придбання, у поточному та попередніх звітних (податкових) періодах, товарів/послуг з ПДВ, які використані у пільгових операціях (зокрема, що оподатковуються за ставкою 20% і 7%).

 

Щодо нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ

Якщо ви придбали з ПДВ товари/послуги, які потім використали у пільгованих операціях, слід врахувати наступне.

Раніше податківці роз’яснювали, що у разі здійснення звільнених від оподаткування ПДВ операцій відповідно до п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, положення пп. 198.5 ПКУ та ст. 199 ПКУ не застосовуються та податкові зобов’язання відповідно до вказаних пунктів не нараховуються. Ми про це писали тут

А от щодо решта товарів/послуг треба буде застосовувати загальні правила. Зокрема, і щодо заповнення декларації з ПДВ. А вони наступні.

Суми податкових зобов'язань з ПДВ, нараховані на підставі п. 198.5 ПКУ за товарами/послугами, які придбані з ПДВ для використання в неоподатковуваних операціях, у Додатку 6 не відображаються. При цьому суми податкових зобов'язань з ПДВ відображаються у рядку 4.1 або 4.2 розділу I «Податкові зобов'язання» податкової декларації залежно від ставки податку (20% або 7%), за якою оподатковуються операції з постачання товарів/послуг.

 

Щодо нарахування ПЗ за ст. 199 ПКУ

У коментованій ІПК ДПС роз’яснила, що у разі придбання та/або виготовлення товарів/послуг, необоротних активів, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, можна нарахувати компенсуючі ПДВ зобов'язання, керуючись п. 199.1 ПКУ.

Крім того, на цю частку потрібно скласти і зареєструвати зведену податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

Пунктом 199.4 ПКУ встановлено, що платник податку за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях, виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. А результати перерахунку сум податкового кредиту відображаються у податковій декларації за останній податковий період року.

Якщо протягом року платник податку не придбавав товари/послуги для одночасного їх використання в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях, то норми ст. 199 ПКУ не застосовуються та, відповідно, річний перерахунок не здійснюється.

Тобто норми ст. 199 ПКУ застосовуються, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи використовуються одночасно в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»