• Посилання скопійовано

Зменшені штрафи за несвоєчасну реєстрацію «старих» ПН та РК: новація Закону №786

Законом №786 зменшено розмір штрафів за нереєстрацію ПН та РК, датованих до 23 травня 2020 р. і складених на звільнені від ПДВ операції, на неплатника та для нарахування «компенсуючого» ПДВ

Зменшені штрафи за несвоєчасну реєстрацію «старих» ПН та РК: новація Закону №786

Нагадаємо, що Законом №466 було введено правило накладання штрафів за «старі періоди» щодо ПН на звільнені, за 0% ставкою, ПН на неплатника, за п. 198.5 ПКУ та РК за ст. 199 ПКУ.

З 23 травня згідно з новим п. 73 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, якщо штрафи за порушення граничного строку реєстрації таких ПН та/або РК в ЄРПН, передбачені статтею 201 ПКУ, були нараховані протягом періоду з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року, але грошові зобов'язання за ними станом на дату набрання чинності Законом №466 неузгоджені (відповідні ППР знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження та грошові зобов'язання за ними не сплачено), то мають застосовуватися нові розміри штрафів, встановлені Законом №466.

Контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку здійснює перерахунок суми штрафу і надсилає (вручає) такому платнику нове податкове повідомлення-рішення (далі – ППР). Попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним).

За порушення граничного строку реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН на платника податку накладається штраф в розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 гривень.

А от відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, якщо це порушення зазначене в ППР, складеному за результатами перевірки ДПС, тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 5% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 3400 грн

 

Що змінив Закон №786?

Цей Закон набрав чинності з 8 серпня 2020 р. І з цієї ж дати  зміняться наведені вище норми п. 73 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Штрафи за згаданими вище ПН та РК стануть меншими. Зміниться і гранична дата застосування таких спеціальних штрафів – вони будуть застосовуватися до тих ПН та РК, які було складено до 23 травня 2020 року (а не до 31 грудня 2019 року, як передбачалося раніше).

Новий розмір штрафів такий:

  • у разі несвоєчасної реєстрації – 1% (було 2%) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 510 гривень (було 1020 гривень);
  • у разі відсутності реєстрації ПН/РК – 2,5% (було 5%) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 гривень (було 3 400 гривень).

Тобто штрафи зменшили в 2 рази.

Але як бути платникам, які вже сплатили штрафи у більшому розмірі – у Законі №786 про це не йдеться. Чекаємо на пояснення від ДПС.

Зауважимо, що не штрафують податківці тільки за ті, ПН, які мали б бути зареєстровані у строк під час карантину. Але штрафів за старі періоди до 1 березня – ніхто не відміняв.

 

Що зі штрафами за нереєстрацію решти ПН/РК?

Те, що ми розглянули вище, стосується лише частини ПН/РК, дата складання яких до 23 травня 2020 р. і штрафи для яких передбачено Перехідними положеннями ПКУ.

Що ж стосується основних штрафів по ПН та РК, встановлених ст. 120-1 ПКУ, то вони Законом №786 майже не змінилися. Але і тут нас чекає новина.

В абз. перший та дванадцятий ст. 120-1 ПКУ Законом №786 внесено  доповнення. Через нього несвоєчасна реєстрація РК до ПН на суму перевищення бази оподаткування над фактичною ціною також буде штрафуватися, за тими ж розмірами штрафів, які встановлені для такої ПН.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»