• Посилання скопійовано

29 липня буде останнім днем для реєстрації ПН та РК за першу половину липня

31 липня мав би бути граничним строком реєстрації ПН та РК за І половину липня 2022 року, але через війну платники ПДВ не зможуть зареєструвати такі ПН та РК цього дня. Тож саме пʼятниця, 29 липня, буде останнім днем для реєстрації таких ПН та РК без штрафів

29 липня буде останнім днем для реєстрації ПН та РК за першу половину липня

Нагадаємо, що пунктом 201.10 ПКУ встановлено такі граничні строки реєстрації ПН та РК:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

Увага! До війни прийняття від платників податку ПН або РК та їх реєстрація або зупинення реєстрації здійснюється податковим органом лише протягом операційного дня, а саме в робочі дні з 08:00 по 20:00.

Проте Порядок №1246 містить і виняток з цього правила. Зокрема, передбачено, якщо граничні строки реєстрації ПН або РК припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

А тепер розглянемо безпосередньо липень 2022 року. Строк реєстрації ПН, які було виписано з 1 по 15 липня, припадає на 31 липня, але цей день буде неділя. Проте наразі - війна.

І ДПС вже надала своє розʼяснення щодо можливості реєструвати ПН та РК у вихідні під час воєнного стану. Так от спираючись на п. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, податківцями було наголошено, що під час війни платник податку не може зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у тому числі, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

Тож хоч й 31 липня мав би бути граничним строком реєстрації за першу половину липня за Порядком №1246, але через війну платники ПДВ не зможуть зареєструвати такі ПН або РК  у цей день. Тож саме пʼятниця, 29 липня, буде останнім днем для реєстрації таких ПН та РК без штрафів.

Увага! Необхідно зважати на операційний час цього дня – з 8:00 по 18:00.

Отже, якщо ПН або РК буде відправлено на реєстрацію 29 липня до 18:00, то така ПН буде зареєстрована у цей же день і вважатиметься своєчасно зареєстрованою.  А от якщо ПН буде направлено на реєстрацію 29 липня після 18:00, то її буде зареєстровано тільки 1 серпня, а отже з порушенням термінів реєстрації. 

І ще одне. Це все стосується тільки тих платників ПДВ, які мають можливість наразі реєструвати ПН та РК. Проте порядок визначення можливості та неможливості виконувати свої податкові обовʼязки поки так й залишається тільки в проєктному вигляді. Про це ми писали тут. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»