• Посилання скопійовано

Відміна блокування ПН та подовжені строки реєстрації ПН на час війни: варіант вирішення проблеми від Южаніної

Южаніна планує зареєструвати проєкт Закону, спрямований на захист прав платників ПДВ. За її словами, ним буде закріплено незастосування процедури зупинення реєстрації ПН/РК під час війни. Але чи підтримує його ВРУ, це питання

Відміна блокування ПН та подовжені строки реєстрації ПН на час війни: варіант вирішення проблеми від Южаніної

Останнім часом майже нікого, з ким довелося спілкуватися, не оминула проблема блокування ПН/РК. Про це повідомила Южаніна на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Телефонують усі. Старі й нові знайомі. Ні ДПС, ні куратори служби з боку влади не змінять своїх дій. Вихід – забрати у виконавців цю функцію".

Народна депутатка повідомила, що збирається реєструвати проєкт Закону, спрямований на захист прав платників податків. 

 

Що пропонує Южаніна?

Протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано, Южаніна пропонує не застосовувати процедуру зупинення реєстрації ПН/РК.

"Цей невиправданий тиск на платників податків під час війни потрібно нарешті припинити, а не викручувати руки тим, хто попри все намагається працювати і сплачувати податки", - додала вона.

Протягом вказаного періоду варто продовжити строк реєстрації ПН/РК:

  • для складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця - до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця - до 20 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 20 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).

Так, саме продовжити строки, а не обмежити їх 15 і останнім календарним днем місяця.

У травні, коли законодавчо відновили як відшкодування, так і блокування ПДВ, забули вказати «включно». Податкова зрозуміла це буквально, що зробило строки реєстрації ПН/РК ще коротшими.

Тому пропонується передбачити, що надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюється не в будні з 8 до 18, а щоденно з 8 до 22 години.

"На жаль, ми не здатні передбачити ні атак ворога, ні чергового вимкнення електроенергії «за графіком». Тому кожен на своєму місці працює тоді, коли для цього є можливість, чи щойно з’являється така можливість", - наголосила Южаніна.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»