• Посилання скопійовано

Що зміниться у реєстрації ПН та РК: аналіз Закону №2876

Як зміняться строки реєстрації ПН та РК? Якими будуть штрафи за несвоєчасну реєстрацію? Чи можна буде реєструвати ПН та РК у вихідні? Ці питання регулює новий закон

Що зміниться у реєстрації ПН та РК: аналіз Закону №2876

Ми вже писали, що 12 січня ВРУ прийняла законопроєкт №8079 щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній̆ системі оподаткування. Дійсно, гральному бізнесу заборонили обирати спецгрупу ЄП (тобто 2% єдиного податку у 3-й групі). Відповідну норму внесли у підпункт 9.3 пункту 9 підрозділу 8 розд. ХХ ПКУ.

Та, крім цього, у законопроєкті  містяться важливі норми щодо послаблення правил реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Для цього у підрозділ 2 розд. ХХ ПКУ пропонується внести нові пункти 89 та 90.

 

Текст Закону №2876, підписаний Головою Верховної Ради України, можна завантажити тут.

Фактичні всі ці зміни запрацюють тільки після набрання чинності Закону. А згідно з його текстом,  він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Наразі закон очікує на підпис Президента.

Які ж зміни нас чекають найближчим часом? 

 

Нові строки реєстрації ПН та РК

З дати набрання чинності нового Закону і  далі, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний̆ стан буде припинено або скасовано, реєстрація ПН та РК в ЄРПН буде здійснюватися за новими, подовженими граничними строками:

  • для ПН та РК, складених з 1 по 15 к.дн. (включно) календарного місяця, – до 5  к.дн. (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для ПН та РК, складених з 16 по останній  к.дн. (включно) календарного місяця, – до 18  к.дн. (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 18 к.дн. з дня отримання такого РК до ПН отримувачем (покупцем).

Але що буде з «перехідними» ситуаціями? Яких ПН/РК стосуватимуться ці норми? На що орієнтуватися - на дату їх складання чи на граничний строк реєстрації? На жаль, у Законі це чітко не обумовлюється. 

 

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК

З дати набрання чинності нового Закону і  далі, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний̆ стан буде припинено або скасовано, штраф за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації ПН та РК в ЄРПН буде встановлено у розмірі:

  • 2% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення строку реєстрації до 15  к.дн.;
  • 5% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення строку реєстрації від 16 до 30  к.дн.
  • 10% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення строку реєстрації від 31 до 60  к.дн.;
  • 15% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення строку реєстрації від 61 до 365  к.дн.;
  • 25% суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення строку реєстрації на 366 і більше  к.дн.

І знову – жодних «перехідних» норм та пояснень, щодо яких порушень це буде діяти.  Тому, звісно, варто дочекатися набрання чинності новим Законом та роз’яснень від ДПСУ. Як тільки вони з’являться, ми вас про це обов’язково повідомимо у новинах!

 

Зміни в режимі роботи сервісів ДПС під час війни

За новою редакцією п. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану з метою захисту прав платників, збереження та захисту даних надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків будуть здійснюватися у робочі дні з 8 години до 20 години.

А от операційний день для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, на який припадає граничний строк реєстрації ПН та РК, буде тривати з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин. 

Тобто з дати набрання чинності новим Законом можна буде реєструвати ПН/РК у вихідні,  якщо це останній день реєстрації (як було до війни і як зараз, на жаль, не можна).  

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається не пізніше наступного операційного дня.

Квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації щодо ПН та РК в ЄРПН протягом операційного дня, на який припадає граничний строк їхньої реєстрації, надсилається платнику податку не пізніше наступного операційного дня.

Якщо протягом наступного операційного дня після операційного дня, на який припадає граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»