• Посилання скопійовано

Скасування механізму блокування ПН та РК: що відповів Президент?

Президент зазначив, що ЄРПН та СЕА ПДВ має важливе значення для забезпечення прозорості процедур та автоматизованого контролю. Але Шмигалю запропоновано удосконалити процедуру реєстрації ПН/РК для поліпшення умов реалізації платниками податків своїх обов’язків

Скасування механізму блокування ПН та РК: що відповів Президент?

Президент України відповів на петицію, яку підписував бізнес, що постраждав від блокувань податкових накладних. 

Наголосимо, що у петиції було зазначено, що блокуються ті операції (особливо послуги), які є постійними для підприємств (блокується 90% від загальної кількості ПН у платника податків), що загалом загрожує подальшій роботі бізнесу. Тож у петиції було запропоновано повністю скасувати блокування податкових накладних на час воєнного стану. 

Крім того, у петиції йшлося про проблеми, які виникають через обмеження в роботі сервера ДПС тільки в будні, лише з 8-00 до 18-00. При цьому, коли останній день реєстрації припадає на суботу чи неділю, втрачаються дні для реєстрації. Тобто порушується право платника податків про кількість наданих днів для реєстрації. Тому бізнес просив передбачити роботу сервера ДПС цілодобово, без вихідних. 

Президент у своїй відповіді зазначив, що функціонування Єдиного реєстру податкових накладних і системи електронного адміністрування податку на додану вартість має важливе значення для забезпечення прозорості процедур та автоматизованого контролю за додержанням законодавства з метою захисту інтересів держави та сумлінних платників під час справляння цього податку.

Водночас порушені у петиції проблеми з реєстрацією платниками ПН та РК, що набули поширення наприкінці минулого року й мають негативний вплив на фінансово-господарську діяльність суб’єктів господарювання, свідчать про наявність недоліків у системі адміністрування податку на додану вартість.

Згадані проблеми також були предметом низки звернень представників бізнесу до Президента та Офісу Президента України. За результатами розгляду таких звернень Уряду України було запропоновано вжити заходів реагування.

У межах відповідної роботи, з метою забезпечення проведення автоматизованого моніторингу ризикових операцій під час реєстрації ПН/РК без надмірного навантаження на сумлінних платників, рішенням КМУ від 23 грудня 2022 року, яке набрало чинності 11 січня 2023 року, зокрема:

  • розширено підстави для безумовної реєстрації відповідних документів;
  • передбачено надання податковими органами докладної інформації у разі прийняття рішень не на користь платника податку;
  • лібералізовано критерії віднесення операцій до ризикових та вимоги до платника податку, за якими визначається його позитивна податкова історія.

Окремо Президент зауважив, що прийнятим ВРУ 12 січня 2023 року Законом України № 2876–ІХ тимчасово, з урахуванням складних умов воєнного часу, подовжено термін реєстрації ПН/РК, зменшено розмір штрафних санкцій за несвоєчасну їх реєстрацію, розширено часові рамки надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків. (Від ред. Але він досі знаходиться на підписі у Президента, його аналіз ми наводили тут).

Водночас Президент  запропонував Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю за результатами опрацювання порушених в електронній петиції питань та впровадження відповідних змін до нормативно-правових актів визначитися щодо додаткових заходів для удосконалення правил і процедур, пов’язаних із реєстрацією ПН/РК, задля подальшого поліпшення умов реалізації платниками податків своїх прав та обов’язків.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»