• Посилання скопійовано

Блокування ПН як наслідок алгоритмових збоїв: результат зустрічі влади з бізнесом

20 квітня відбулася зустріч українських сільгоспвиробників – членів Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) та УКАБ із головою комітету Верховної Ради з податкової політики Данилом Гетманцевим та представниками ДПС

Блокування ПН як наслідок алгоритмових збоїв: результат зустрічі влади з бізнесом

20 квітня відбулась зустріч українських сільгоспвиробників – членів Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) та УКАБ із головою комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим та представниками ДПС України.  Розповідає сайт УРБ.

Представники бізнес-асоціацій озвучили свої пропозиції щодо врегулювання проблем, з якими наразі стикаються сільгосп підприємці. 

Роман Сластьон, Генеральний директор УКАБ зазначив, що у парламенті дослухалися до пропозицій бізнесу, ухваливши законопроєкт №7632 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (наразі ЗП спрямовано на підпис Президента). Однак, за його словами, у бізнеса є певні питання щодо реалізації норм цього закону. Зокрема, йдеться про окремі прикордонні з рф громади, які досі потерпають від обстрілів агресора, але не зможуть скористатися податковими пільгами, бо не включені до переліку територій, де можливі бойові дії.

«Ми сподіваємося, що цього разу вдасться досягти бажаного: щоб ті, хто постраждав від бойових дій чи окупації змогли скористатися певною пільгою і це допомогло їм стати на ноги. Але у нас є певні додаткові питання щодо механізму реалізації цих норм. На землях, що на лінії  кордону з РФ, зокрема, у Сумській області, де регулярно «прилітає», сільгоспвиробники не можуть обробляти свої поля. То як їм сплачувати податки на землю? Необхідно скорегувати список, щоб вони могли підпадати під механізм звільнення від сплати податку. Щоб було співпадіння і кореляція між реальною картиною, і тим, що бачимо у списку», – запропонував Роман Сластьон.

Ольга Богданова, радник голови ВАР – зупинилася на проблемі неврахування позитивної податкової історії при блокуванні податкових накладних. Вона навела конкретні приклади, коли критерії позитивної історії не спрацьовують, бо не відображаються у кабінету платника.

«Позитивна історія не відображаються у кабінеті і не враховуються в системі алгоритмів програмному забезпечення процедури призупинення. Блокуються розрахунок коригування. Причому, коли подали документи на розблокування, податкова не розблокувала, а запросили ще документи. Але суть в тому, що коли у підприємства податкове навантаження у 30%, які ще мають бути додаткові папірці? Мінімум їх має бути. У процедурі розгляду комісії явно потрібно щось доопрацювати. Не можуть бути нерозблокованими розрахунки коригування підприємств з податковим навантаженням у 30% і більше», – зазначила Ольга Богданова.

«Бізнес звинувачує податкову в масовому блокуванні накладних. Але податкова не блокує – блокують алгоритми. Якщо ці алгоритми є проблемними – то це терміново необхідно виправити. Так не повинно працювати. Я був переконаний в тому, що виписані в постанові алгоритми – мають бути чітко перенесені у ПЗ і працювати. А якщо у вас один із критеріїв, тим більше на користь платника – не спрацьовує, то це уже  наявність податкового боргу у кабінеті платника, за яким підтверджена неможливість виконання податкового обов’язку», – зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він пообіцяв взяти на контроль це питання.

«Податкова має бути зацікавлена більше, ніж платники податків в тому, щоб система працювала. Бо за цими критеріями ви реально відсікаєте законослухняних платників, уникаєте різних з’ясувань і не маєте негативу. Давайте відпрацюємо це питання якомога швидше», – додав Гетманцев, 

Серед інших проблем, порушених бізнесом, – виписки подвійних податкових повідомлень-рішень при коригуванні від’ємного значення ПДВ, недотримання термінів надання відповідей податківцями, відновлення перевірок щодо виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю на щойно деокупованих територіях та покарання штрафними санкціями.

Учасники заходу зійшлися на тому, що усі зазначені проблеми мають бути негайно вирішені на користь бізнесу, і домовилися провести наступну зустріч у травні 2023 року.

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»