• Посилання скопійовано

Делегування філіям складання ПН та РК до них: памʼятка від редакції

Як делегувати філіям складання податкових накладних? Які документи слід подати до ДПС? Скільки податкових накладних складати?

Делегування філіям складання ПН та РК до них: памʼятка від редакції

За п. 1 Порядку №1307, якщо не зареєстровані платниками ПДВ філії та інші структурні підрозділи платника податку самостійно здійснюють постачання товарів/послуг та проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то зареєстрований платник податку, до складу якого входять такі структурні підрозділи, може делегувати філії або структурному підрозділу право складання податкових накладних

Зверніть увагу: може, але не зобов’язаний! 

Щоби надати філіям право самим складати та реєструвати ПН/РК, платник податку має присвоїти їм окремий цифровий номер, про що має письмово повідомити ДПС за місцем його реєстрації як платника ПДВ. Але це тільки частина завдання!

Тож далі будьте уважні. Бо Порядком №1307 не встановлено подальших дій щодо такого делегування.

А от згідно з п. 9 розд. ІІІ Порядку заповнення та подання декларації з ПДВ повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складання податкових накладних та розрахунків коригування (додаток 1) подається платниками у разі наявності у них філій (структурних підрозділів) разом з декларацією за перший звітний (податковий) період року і надалі разом з декларацією за той звітний (податковий) період, у якому відбулися зміни у переліку філій (структурних підрозділів).

Тож для делегування головне підприємство має подати додаток 1 до Порядку подання декларації з ПДВ. Таке повідомлення не є додатком до декларації з ПДВ і не входить до складу податкової звітності з ПДВ, про його подання не наводиться інформація у самій декларації, але подається воно саме разом, тобто одночасно з такою декларацією.

Його можна подати в е-формі, формат повідомлення для юросіб - J0215624.

Приклад. ТОВ «В» (код ЄДРПОУ 12345678) вирішило делегувати своїм філіям «С» (м. Київ, вул. Лесі Українки, 5) та «Б» (м. Київ, бул. Т. Шевченка, 6) складати ПН та РК. Для цього до ДПІ Печерського району в м. Києві надсилає разом із декларацією за липень 2023 року додаток 1 до Порядку №21

Заватажити Зразок >>>

 

Нюанси складання ПН філіями

 При складанні податкової накладної філією чи іншим структурним підрозділом платника податку у графі «Постачальник (продавець)» податкової накладної спочатку зазначається найменування головного підприємства, зареєстрованого як платник податку, що визначене статутними документами, та через кому – найменування такої філії (структурного підрозділу).

Згідно з п. 7 Порядку №1307 при складанні податкової накладної філією чи іншим структурним підрозділом платника податку, яка фактично є від імені головного підприємства – платника податку стороною договору, у рядку «Номер філії постачальника (продавця)» зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу).

Відповідно до п. 3 Порядку №1307 усі податкові накладні, у тому числі накладні, особливості заповнення яких викладені в пунктах 9 – 15 та 19 Порядку № 1307, підлягають реєстрації в ЄРПН.

Згідно з п. 10 Порядку №1246 для делегування права підпису ПН та РК іншій посадовій особі платник ПДВ повідомляє про таку особу, в тому числі дані ЕЦП зазначеної особи, орган ДПС за основним місцем обліку (за неосновним місцем обліку – для платників податку, які змінили місцезнаходження та для яких сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду) відповідно до Порядку обміну електронними документами з ДПС.

При цьому слід зазначити, що філія або структурний підрозділ платника податку, яким делеговано право складання податкових накладних, не має права скласти розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена іншою філією або структурним підрозділом такого платника.

 

Нюанси заповнення ПН без делегування повноважень щодо реєстрації ПН

Якщо головним підприємством не делеговано філії (структурному підрозділу) права реєстрації податкових накладних, то при складанні податкової накладної філією (структурним підрозділом) у графі податкової накладної «Продавець» зазначається найменування та індивідуальний податковий номер головного підприємства. 

При цьому при постачанні товарів/послуг філією (структурним підрозділом) числовий номер такої філії (структурного підрозділу) не зазначається. 

Реєструє в ЄРПН таку податкову накладну, звісно, теж головне підприємство. 

Тобто у філії (структурного підрозділу) в цьому випадку немає жодних прав платника ПДВ, крім дозволу, наданого головним підприємством, складати ці ПН та надсилати йому. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»