• Посилання скопійовано

Чи може платник ЄП зі спецгрупи перенести дані рядка 21 до рядка 16 декларації з ПДВ після 1 серпня?

Платник ЄП зі спецгрупи має право перенести дані з рядка 21 декларації з ПДВ за останній звітний період до переходу на спрощену систему до рядка 16.1 за перший звітний період після відновлення реєстрації платником ПДВ

Чи може платник ЄП зі спецгрупи перенести дані рядка 21 до рядка 16 декларації з ПДВ після 1 серпня?

Податківці у підкатегорії 101.13 ЗІР зазначили, що з 01 серпня 2023 року набрав чинності Закон України від 30.06.2023 №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким скасовується ставка єдиного податку у розмірі 2 відс. доходу для платників третьої групи.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовували особливості оподаткування зі ставкою 2 відс. доходу та які станом на 31 липня 2023 року не відмовилися від їх використання самостійно, з 01 серпня 2023 року автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання таких особливостей оподаткування. Платникам податків, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ у зв’язку з особливостями оподаткування єдиного податку 3 групи зі ставкою 2 відс. доходу, з 01.08.2023 автоматично відновлюється реєстрація платником ПДВ, права та обов’язки, встановлені розд. V та підрозд. 2 розділу XX ПКУ.

Відповідно до пп. 5 п. 5 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 №21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за №159/28289 (далі – Порядок №21), сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19.1 + рядок 20.3 податкової декларації з ПДВ (далі – декларація)), відображається у рядку 21 декларації та переноситься до рядка 16.1 декларації наступного звітного (податкового) періоду.

Таким чином, дані рядка 21 декларації за останній звітний період до переходу платника на ставку єдиного податку у розмірі 2 відс. доходу, підлягають перенесенню до рядка 16.1 «Від’ємне значення рядка 21 попереднього звітного (податкового) періоду» декларації за перший звітний період після відновлення реєстрації платником ПДВ.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»