• Посилання скопійовано

Передаєте авто кінцевому споживачу в межах виконання мирової угоди: що з ПДВ?

Передача платником авто кінцевому споживачу в межах виконання мирової угоди є операцією з постачання товару. За такою операцією платник зобов’язаний визначити податкові зобов’язання та скласти і зареєструвати в ЄРПН ПН

Передаєте авто кінцевому споживачу в межах виконання мирової угоди: що з ПДВ?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що відповідно до пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 86 ПКУ.

Згідно з пп. 14.1.191 ПКУ постачання товарів – будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Пунктом 188.1 ПКУ встановлено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку, який нараховується відповідно до пп. 213.1.9 і 213.1.14 ПКУ, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб'єктами господарювання, для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Відповідно до п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг, оплата яких здійснюється електронними грошима, – дата зарахування електронних грошей платнику податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець, а в разі постачання товарів/послуг за готівку – дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої – дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформленої відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Згідно з п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових Зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови: щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

Зокрема, передача платником транспортного засобу кінцевому споживачу в межах виконання мирової угоди є операцією з постачання товару, яка підлягає оподаткуванню ПДВ. За такою операцією платник зобов’язаний визначити податкові зобов’язання та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на кінцевого споживача, якому ним постачається такий транспортний засіб, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ (тобто виходячи з договірної вартості, за якою такий транспортний засіб передається (постачається) платником кінцевому споживачу, підтвердженої відповідними первинними (бухгалтерськими) документами).

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»