• Посилання скопійовано

Звільнення від ПДВ операцій з ліками та медвиробами за бюджетні кошти: нова УПК від Мінфіну

Затверджено узагальнюючу податкову консультацію щодо перехідних операцій із застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання ліків, медвиробів за бюджетні кошти

Звільнення від ПДВ операцій з ліками та медвиробами за бюджетні кошти: нова УПК від Мінфіну

Мінфін своїм Наказом затвердив узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, що був встановлений п. 38-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

В УПК спочатку наводяться всі норми ПКУ, які стосуються цього звільнення. З її текстом можна ознайомитися тут

Нагадаємо: відповідно до п. 38-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ тимчасово, до 31 грудня 2023 року, звільнялися від оподаткування податком на додану вартість, зокрема, операції з постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються за кошти державного бюджету особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я. При цьому норми п. 198.5 ПКУ не застосовувалися.

Але практичну цінність має відповідь на запитання платників ПДВ щодо перехідних операцій, коли початок операцій відбувся в 2023 році, а продовження відбувалися в 2024, після закінчення дії пільги. Далі наводимо його.

 

Запитання

Чи є підстави для нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ, у разі якщо попередня оплата за кошти державного бюджету була здійснена до 31.12.2023 особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, та отримана до 31.12.2023 платником податку – постачальником за лікарські засоби, медичні вироби та допоміжні засоби до них у розмірі 100 відсотків вартості таких товарів до завершення дії звільнення від оподаткування податком на додану вартість, яке було встановлено п. 38-1 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, а операції з їх постачання здійснюються після завершення дії цього звільнення?

Відповідь Мінфіну

Після завершення дії тимчасового режиму звільнення від оподаткування, встановленого п. 38-1 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, операції з постачання лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що звільнялися від оподаткування податком на додану вартість, оподатковуються податком на додану вартість за загальновстановленими правилами.

Але у разі якщо попередня оплата за лікарські засоби, медичні вироби та допоміжні засоби до них отримана платником податку – постачальником у період дії звільнення від оподаткування податком на додану вартість, яке було встановлено п. 38-1 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ (до 31.12.2023), то така операція підлягає звільненню від оподаткування податком на додану вартість на підставі цього пункту Кодексу. На дату такої попередньої оплати платник податку – постачальник повинен скласти податкову накладну без нарахування податку на додану вартість (з позначкою «Без ПДВ»).

А далі операції з відвантаження таких лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, які здійснюватимуться платником податку – постачальником після завершення дії звільнення та оплату за які отримано до 31.12.2023, не оподатковуватимуться податком на додану вартість.

При цьому якщо для завершення здійснення таких операцій відбувається придбання товарів/послуг, зокрема сировини, комплектуючих тощо, або відбувається ввезення на митну територію України таких лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, то за такими товарами/послугами нарахування податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 та ст. 199 ПКУ не здійснюється, оскільки відповідно до п. 38-1 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ до операцій із постачання таких товарів на митній території України положення п. 198.5 та ст. 199 ПКУ не застосовувались.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»