• Посилання скопійовано

До запровадження КМУ рішення всі ПН на експорт складаються за загальними правилами, – ДПС

До дати запровадження режиму експортного забезпечення на підставі рішення КМУ оподаткування ПДВ експорту окремих видів товарів (в т. ч. здійснених після 01.07.2024 р.) складання ПН за ними та їх відображення в декларації з ПДВ здійснюється в загальному порядку

До запровадження КМУ рішення всі ПН на експорт складаються за загальними правилами, – ДПС

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Законом України від 9 травня 2024 року №3706-IX внесено зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану. Документом підрозділ 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктом 97, яким встановлено, що тимчасово, на період дії режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабінетом Міністрів України відповідно до статті 19-2 Закону №959-XII, оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом. Підпунктами 97.197.2 пункту 97 підрозділу 2 розділу XX ПКУ передбачено, що платник ПДВ з метою вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів зобов'язаний за кожним таким товаром скласти окрему податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних до дня подання митної декларації для митного оформлення таких товарів. Таким чином, в одній податковій накладній не може бути відображено два та більше видів товарів. Вивезення відповідних товарів за межі митної території України у митному режимі експорту після складення податкової накладної не вважатиметься окремою оподатковуваною операцією у розумінні підпункту «г» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ. Реєстрація складеної за операціями з експорту окремих видів товарів податкової накладної в ЄРПН може бути зупинена відповідно до пункту 201.16 статті 201 розділу V ПКУ.

У такій податковій накладній може бути зазначено тільки один товар за одним кодом згідно з УКТЗЕД а одиниці виміру товарів зазначаються у кілограмах. Крім того, Законом України №3706-ІХ пункт 201.1 статті 201розділу VПКУ доповнено підпунктами «к» I «л», згідно з яким у разі вивезення товарів за межі митної території України в податковій накладній має бути вказано: 

  • дата та номер митної декларації (крім податкових накладних, складених на операції з вивезення окремих видів товарів в період дії режиму експортного забезпечення); 
  • дата та номер договору(контракту)на вивезення окремих видів товарів за межі митної території України. У податковій накладній, що складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України на підставі форвардного контракту, зазначається відповідна відмітка про форвардний контракт. 

Податкова накладна, складена з порушенням таких вимог, не приймається до реєстрації в ЄPПH. До дати запровадження режиму експортного забезпечення на підставі відповідного рішення Кабінету Міністрів України оподаткування ПДВ операцій з експорту окремих видів товарів (в тому числі здійснених після 01.07.2024) складання податкових накладних за такими операціями та їх відображення в декларації з ПДВ здійснюється в загальному порядку. 

***

Читайте також

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»