• Посилання скопійовано

Правила звільнення від ПДВ операцій з будівництва житла: затверджено УПК

Що розуміється під «будівництвом житла» за п. 197.15 ПКУ? Як генеральному підряднику відкоригувати ПЗ з ПДВ на постачання замовнику будівельно-монтажних робіт з будівництва житла за держкошти?

Правила звільнення від ПДВ операцій з будівництва житла: затверджено УПК

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомило про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, встановленого п. 197.15 ПКУ. Її затверджено Наказом Мінфіну від 09.08.2024 №397. 

Ознайомитись можна тут. Далі наводимо відповіді, наведені у УПК. 

 

Запитання 1: Що саме розуміється під формулюванням «будівництво житла», визначеним у пункті 197.15 статті 197 розділу V ПКУ?

Відповідь на запитання 1

З урахуванням норм п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону №3038-VIст. 5 і 13 Закону №2518-IX під формулюванням «будівництво житла», що застосовується у п. 197.15 ПКУ, розуміється: нове будівництво житла, реконструкція житла, реставрація житла та капітальний ремонт житла.

 

Запитання 2: Чи належать до поняття «житло» житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості?

Відповідь на запитання 2

Так, належать.

 

Запитання 3: Чи звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції генерального підрядника (платника податку на додану вартість) з постачання замовнику будівельно-монтажних робіт з нового будівництва житла, реконструкції житла, реставрації житла та капітального ремонту житла, якщо оплата таких робіт відбувається за рахунок державних коштів?

Відповідь на запитання 3

Так, такі операції звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

 

Запитання 4: Чи потрібно нараховувати податок на додану вартість на вартість (ціну) будівельно-монтажних робіт з будівництва житла (у тому числі нового будівництва житла, реконструкції житла, реставрації житла та капітального ремонту житла), що постачаються генеральним підрядником (платником податку на додану вартість) замовнику, якщо оплата таких робіт відбувається за рахунок державних коштів?

Відповідь на запитання 4

Ні, не потрібно.

 

Запитання 5: Яким чином генеральному підряднику (платнику податку на додану вартість) відкоригувати податкові зобов’язання з податку на додану вартість, що були нараховані за операцією з постачання замовнику будівельно-монтажних робіт з будівництва житла за рахунок державних коштів, яка підлягала звільненню від оподаткування податком на додану вартість згідно з пунктом 197.15 статті 197 розділу V ПКУ?

Відповідь на запитання 5

Генеральному підряднику (платнику податку на додану вартість) необхідно відкоригувати такі податкові зобов’язання з податку на додану вартість за правилами, встановленими ст. 192 ПКУ.

Зокрема, генеральний підрядник (платник податку на додану вартість) зобов’язаний: 

- повернути замовнику суму попередньо нарахованого податку на додану вартість;

- скласти розрахунок коригування до податкової накладної, яка була складена з нарахуванням податку на додану вартість, в якому вказати зі знаком «-» показники щодо поставлених будівельно-монтажних робіт з будівництва житла за рахунок державних коштів. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН замовником;

- скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на операцію з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва житла за рахунок державних коштів, яка підлягала звільненню від оподаткування податком на додану вартість згідно з п. 197.15 ПКУ, без нарахування податку (з позначкою «Без ПДВ»).

Водночас генеральному підряднику (платнику податку на додану вартість) необхідно враховувати, що розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН та відповідно в такому випадку відсутні підстави для зменшення податкових зобов’язань з податку на додану вартість.

 

Запитання 6: Чи зобов’язаний генеральний підрядник (платник податку на додану вартість) при здійсненні операцій, які підлягають звільненню від оподаткування податком на додану вартість згідно з пунктом 197.15 статті 197 розділу V ПКУ, здійснити нарахування податкових зобов’язань з податку на додану вартість та скласти зведену податкову накладну за правилами, встановленими пунктом 198.5 статті 198 та пунктом 199.1 статті 199 розділу V ПКУ, якщо придбані ним товари / послуги, необоротні активи з податком на додану вартість призначені для використання або починають використовуватися у повній мірі в таких операціях?

Відповідь на запитання 6

При здійсненні операцій, які підлягають звільненню від оподаткування податком на додану вартість згідно з п. 197.15 ПКУ, генеральний підрядник (платник податку на додану вартість) зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання з податку на додану вартість та скласти зведену податкову накладну

- за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, − у разі якщо товари / послуги та необоротні активи (наприклад, будівельні матеріали, обладнання, послуги із спорудження житла), які придбавалися з податком на додану вартість, призначені для використання або починають використовуватися виключно в неоподатковуваних операціях, зокрема в операціях, які підлягають звільненню від оподаткування податком на додану вартість згідно з п. 197.15 ПКУ;

або

- за правилами, встановленими п. 199.1 ПКУ, − у разі якщо товари / послуги та необоротні активи (наприклад, будівельні матеріали, обладнання), які придбавалися з податком на додану вартість, частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково в неоподатковуваних операціях, зокрема в операціях, які підлягають звільненню від оподаткування податком на додану вартість згідно з п. 197.15 ПКУ.

 

Запитання 7: Чи зобов’язаний замовник будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти, компенсувати генеральному підряднику витрати на сплату податку на додану вартість за товарами / послугами, необоротними активами (у тому числі, що надані субпідрядними організаціями), які призначені для використання або починають використовуватися повною мірою в операціях, звільнених від оподаткування податком на додану вартість згідно з пунктом 197.15 статті 197 розділу V ПКУ?

Відповідь на запитання 7

Так, оскільки податок на додану вартість по товарах / послугах, які придбавалися з цим податком та призначені для використання або починають використовуватися в операціях, що підлягають звільненню від оподаткування податком на додану вартість згідно з п. 197.15 ПКУ, включається до собівартості будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти.

 

Запитання 8: Чи підлягають звільненню від оподаткування податком на додану вартість згідно з пунктом 197.15 статті 197 розділу V ПКУ роботи, виконані субпідрядниками за договорами, укладеними з генпідрядниками, щодо виконання окремих робіт при будівництві доступного житла та житла, що будується за державні кошти?

Відповідь на запитання 8

Суб’єкти господарювання – платники податку на додану вартість (субпідрядники), які виконують роботи для забезпечення будівництва житла за державні кошти за договорами, укладеними з генпідрядником, застосовують пільгу, визначену п. 197.15 ПКУ, у разі, якщо оплата за такі роботи здійснюється за кошти державного та/або місцевого бюджетів, які передбачені в законі про Державний бюджет України та/або в рішенні про місцевий бюджет на відповідний бюджетний період, та яка надходить безпосередньо на рахунки субпідрядників з відповідного рахунку, відкритого у Державній казначейській службі України.

 

Запитання 9: Як визначити, що операції, які передбачені пунктом 197.15 статті 197 ПКУ, здійснюються за державні кошти?

Відповідь на запитання 9

Операції, передбачені п. 197.15 ПКУ, здійснюються за державні кошти, якщо фінансування таких операцій здійснюється за кошти державного та/або місцевого бюджетів, які передбачені в законі про Державний бюджет України та/або в рішенні про місцевий бюджет на відповідний бюджетний період, та оплата за такі операції надходить з відповідного рахунку, відкритого у Державній казначейській службі України.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»