• Посилання скопійовано

Благодійні організації: оподаткування наданих платних послуг

Чи може благодійна організація надавати послуги за плату? Чи не втратить вона внаслідок цього свій неприбутковий статус? Відповідають податківці у своєму роз’ясненні

Благодійні організації: оподаткування наданих платних послуг

Коментар до листа ДФСУ  від 05.12.2017 р. №2844/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Щодо умов, при яких неприбуткова організація втрачає свій статус неприбутковості ми писали і раніше.

А у коментованому листі податківці акцентували увагу на пп. 133.4.2 ПКУ, в якому йдеться, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для:

  • фінансування видатків на утримання неприбуткової організації;
  • реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності визначених її установчими документами.

Якщо неприбуткова організація буде використовувати кошти для інших цілей ніж вищезгадані, то це також є підставою для виключення її з Реєстру неприбуткових установ та організацій і нарахування податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств. 

Визначити таке податкове зобов’язання неприбуткова організація має самостійно у порядку, зазначеному в пп. 134.4.3 ПКУ. А саме: 

1) податкове зобов’язання слід розраховувати виходячи із суми операції нецільового використання активів;

2) у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, треба подати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення. У цьому Звіті і слід зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток;

3) за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року потрібно щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому цим розділом для платників податку на прибуток. 

Якщо таке порушення виявлять податківці (зокрема, при перевірці), то це теж  є підставою для виключення такої організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій і нарахування податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені відповідно до норм ПКУ. Податкові зобов’язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення (пп.133.4.4 ПКУ)

Звертаємо увагу! Звіт про використання доходів за 2017 рік слід подавати за оновленою формою. Про це податківці зазначали ще у листі від 19.07.2017 р.  № 19001/7/99-99-15-02-01-17.

Крім цього, про складання цього звіту ви можете прочитати тут і тут>> 

Також у листі наголосили, що не вважаються розподілом доходу (прибутків) виплати неприбуткової організації на користь засновників (учасників) працівників, членів такої організації (у т.ч на підставі цивільно-правового договору), якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети та напрямів діяльності, визначених установчими документами.

 

Які доходи може отримувати благодійна організація? 

У коментованому листі податківці зазначили, що благодійні організації мають право здійснювати господарську діяльність без мети одержання прибутку, що сприяє досягненню їх статутних цілей. Але метою благодійних організацій не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов'язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій.

Це відповідає визначенню благодійної діяльності, під якою відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1 Закону №5073 слід розуміти добровільну особисту та/або майнову допомогу для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Отже, благодійний фонд може здійснювати господарську діяльність лише на некомерційній основі (без мети одержання прибутку) для досягнення статутних цілей. Така господарська діяльність, за визначенням, наведеним у пп. 14.1.36 ПКУ, має передбачати отримання доходу. 

У цьому ж листі розглядався і конкретний приклад такого отримання доходу: розміщення у друкованому засобі благодійного фонду, у статусі неприбуткової організації, матеріалів, статей, оголошень та іншої інформації на платній основі.

Кошти, отримані за надруковані матеріали в друкованому засобі благодійного фонду можуть бути використані виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу доходів серед засновників, працівників щодо. 

Тобто, за фактом отримання таких доходів благодійний фонд статус неприбуткової організації не втратить. А ось в разі недотримання вимог ст. 133.4 ПКУ  щодо розподілу таких доходів між засновниками, працівниками тощо, благодійний фонд може втратити статус неприбутковості. 

 

Чи є розподілом доходу оплата праці працівників благодійної організації? 

У коментованому листі податківці нагадують, що за абзацом третім пп. 133.4.1 ПКУ не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ, а саме видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами.

При цьому доходи (прибутки), отримані неприбутковою організацією від будь-якої діяльності, мають використовуватись виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Отже, не вважаються розподілом доходу (прибутків) виплати благодійної організації на користь засновників (учасників), працівників, членів такої організації (у т.ч. на підставі цивільно-правового договору), якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації. 

І виплата зарплати працівникам, що беруть участь у створенні друкованого засобу (газети) благодійного фонду, не буде вважатися розподілом доходу такого благодійного фонду між його працівниками. Звісно, якщо друк такої газети передбачено установчими документами цього фонду, як один із шляхів реалізації мети (цілей, завдань) благодійного фонду. 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»