• Посилання скопійовано

Алгоритм заповнення нової форми Звіту неприбуткових організацій – у роз’ясненні від податківців

Податківці у своєму листі надали детальний алгоритм заповнення нової форми Звіту неприбуткових організацій. З’ясуємо деталі

Алгоритм заповнення нової форми Звіту неприбуткових організацій – у роз’ясненні від податківців

Коментар до листа ДФСУ від 19.07.2017 р. № 19001/7/99-99-15-02-01-17 

Коли вперше подавати звіт за оновленою формою

Податківці у листі від  19.07.2017 р. №19001/7/99-99-15-02-01-17 нагадали, що ще з 20 червня 2017 року набрала чинності нова форма Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Вона затверджена наказом Мінфіну від 28.04.2017 р. №469.

Податківці у роз’ясненні надали пораду щодо застосування нової форми звіту тільки  неприбутковим організаціям-порушникам вимог п. 133.4 ПКУ. Як відомо, ці організації зобов’язані подати в строк, визначений для місячного звітного періоду, Звіт за період із початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, у якому вчинено таке порушення. За рекомендацією податківців подавати Звіт за оновленою формою потрібно вперше вже за липень 2017 року.

Про перше подання Звіту за оновленою формою іншими неприбутковими організаціями у роз’ясненні не йдеться.  Про ці організації говорити ще зарано, адже вони будуть звітувати за підсумками 2017 року – для них встановлено річний звітний період – пп. 133.4.7 ПКУ. За загальним правилом п. 46.6 ПКУ, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення – тобто за оновленою формою Звіт слід подавати лише за 2018 р.  Сподіваємося, до кінця 2017 року податківці ще нададуть роз’яснення з цього приводу.

 

Що змінилося в оновленій формі звіту 

Податківці у своєму роз’ясненні дуже детально розповіли про зміни та про порядок заповнення змінених рядків. 

Зокрема, у рядках 1.1 - 1.11 Звіту потрібно відображати доходи, одержані неприбутковими організаціями, а у рядках 2.1 - 2.6 Звіту - суми видатків (витрат). У зазначених рядках показники заповнюються з урахуванням особливості діяльності неприбуткової організації відповідно до закону, що регулює діяльність такої неприбуткової організації.

Податківці у листі №19001/7/99-99-15-02-01-17 вказали, що формування доходів та видатків, що відображаються у Звіті, здійснюється за правилами бухобліку, тобто в момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати коштів. 

Детальний аналіз оновленої форми звіту від редакції можна подивитися у аналітиці. Цей матеріал готувався ще по проекту наказу, але у прийнятому наказі від 28.04.2017 р. №469 збережено всі положення його проекту.

У листі №19001/7/99-99-15-02-01-17 податківці розповіли й про особливості заповнення заголовної частини оновленого звіту. Про це поговоримо далі.

 

Щодо вступної частини нової форми Звіту

Інформація про дату та номер Рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій (рядок 7), а також ознака неприбутковості (рядок 8) є обов’язковими реквізитами форми Звіту. У роз’ясненні податківці наголосили, що за відсутності такої інформації Звіт втрачає визначений ПКУ статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Також у роз’ясненні податківці вказали, що у рядках 7 та 8 зазначаються дата та номер останнього рішення контролюючого органу про включення, повторне включення неприбуткової організації до Реєстру та присвоєння або зміну ознаки неприбутковості.

 

Щодо звітного (податкового) періоду

Порівняно із попередньою формою Звіту рядок 2 "Звітний (податковий) період 20__року" та рядок 3 "Звітний (податковий) період, що уточнюється 20__року" вступної частини нової форми Звіту передбачають лише два звітні періоди: рік та місяць. При цьому податківці не забули вказати про те, що місячний звітний період передбачено для неприбуткових організацій (у т.ч. для професійних спілок, їх об’єднань та організацій профспілок, утворених у порядку, визначеному законом), які порушили вимоги п. 133.4 ПКУ – більш докладно див. вище. Такий Звіт складається з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, у якому вчинено таке порушення.

 

Щодо заповнення інформації про фінансову звітність

Податківці у листі надали роз’яснення з приводу заповнення інформації про фінзвітність .

Так, у  новій формі Звіту у блоці «Наявність додатків-4» відображається інформація про обов’язкові додатки у вигляді фінзвітності та проставляється позначка в полі «ФЗ-6». А у блоці «Наявність поданих до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків — форм фінансової звітності6» потрібно проставляти позначки в залежності від того, за якою формою неприбуткова організація складає фінзвітність.  Зокрема, суб’єкти малого підприємництва та суб’єкти мікропідприємництва мають подавати разом зі Звітом скорочену фінансову звітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати й будуть  проставляти відповідні відмітки у графі «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» та графі «Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва».

Автор: Русанова Ганна

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»