• Посилання скопійовано

Чи виникають податкові різниці при продажу корпоративних прав?

Дніпропетровські податківці пояснили, коли платник податку повинен коригувати фінансовий результат до оподаткування при продажу корпоративних прав

Чи виникають податкові різниці при продажу корпоративних прав?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Водночас ДФС у Дніпропетровській області у ІПК від 02.08.2019 р. №3622/ІПК/04-36-12-05-16 нагадує, що фінансовий результат до оподаткування коригується:

  • у сторону збільшення на суму від'ємного фінансового результату від продажу або іншого відчуження цінних паперів, відображеного в складі фінансового результату до НП(С)БО або МСФЗ (пп. 141.2.1 ПКУ);

  • у сторону зменшення на суму позитивного фінансового результату від продажу або іншого відчуження цінних паперів, відображеного в складі фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (пп. 141.2.2 ПКУ).

При цьому, як акцентують увагу податківці, фінансовий результат до оподаткування коригують на різниці за операціями з продажу або іншого відчуження цінних паперів, але не коригують на різниці за операціями з продажу та іншого відчуження корпоративних прав, виражених в іншій ніж цінні папери формі.

Цінним папером є документ установленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право, визначає взаємовідносини емітента цінного паперу (особи, яка видала цінний папір) і особи, що має права на цінний папір, і передбачає виконання зобов'язань за таким цінним папером, а також можливість передання прав на цінний папір та прав за цінним папером іншим особам (п. 1 ст. 3 Закону № 3480). Прикладом корпоративних прав, що виражені в цінних паперах, можуть бути акції.

Таким чином, виникнення різниць за операціями з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, ПКУ не передбачено, тому такі операції беруть участь у формуванні об'єкта оподаткування податку на прибуток за правилами бухгалтерського обліку.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»