• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №2(27) | 26.02.2020 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №2(27) | 26.02.2020 р.

Це – вже двадцять сьомий (і другий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам.

З моменту написання попереднього листа минув місяць. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • проінформуємо, що Аграрний комітет ВРУ підтримав законопроект про сертифікацію насіння;
  • розповімо, що Уряд створить Фонд часткового гарантування кредитів фермерам;
  • дізнаємося, на що у 2020 році будуть спрямовані 4 млрд грн держпідтримки для сільгоспвиробників;
  • поговоримо, як сільгосппідприємствам заповнювати нову форму статзвіту №37-сг;
  • з’ясуємо, за яких умов ДПС анулює реєстрацію «єдинника» ІV групи.

Гарного Вам читання!

***

 

Аграрний комітет ВРУ підтримав законопроект про сертифікацію насіння
5 лютого заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький взяв участь у засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики. На ньому народні депутати підтримали два законопроекти – щодо сертифікації насіння та щодо поводження з пестицидами і агрохімікатами.

Зокрема, було розглянуто законопроект №0029, який передбачає приєднання України до Насіннєвих схем Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) за хрестоцвітними та іншими олійними або прядивними культурами, цукровому та кормовому буряку. Прийняття цього законопроекту дасть змогу сертифікувати насіння цих культур за міжнародними нормами. Це сприятиме підвищенню якості вітчизняного насіннєвого матеріалу, рівня конкурентоспроможності вітчизняних сортів на зовнішніх ринках, задоволенню експортного попиту та відкриттю нових ринків збуту.

 

Уряд створить Фонд часткового гарантування кредитів фермерам
У рамках земельної реформи Уряд створить ефективний інструмент для спрощення отримання кредитів дрібним фермерам, які не мають кредитної історії.

Для цього буде створений Фонд часткового гарантування кредитів. Він дозволить покращити доступ малих та середніх суб’єктів підприємництва (до 500 гектарів) до банківських кредитів, зменшивши вартість їх залучення, а також мінімізувати ризики можливого неповернення кредитів. 

Державним бюджетом України на 2020 рік передбачено кошти в обсязі 240 млн грн для формування статутного капіталу Фонду. Про це ми писали тут.

 

На що у 2020 році будуть спрямовані 4 млрд грн держпідтримки для сільгоспвиробників?
19 лютого Уряд на своєму засіданні визначив 8 основних напрямків, куди у 2020 році будуть спрямовані 4 млрд грн державної підтримки за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників».

Зокрема, передбачено:

  • державну підтримку розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції;

  • фінансову підтримку розвитку фермерських господарств;

  • часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва;

  • фінансову підтримку заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів;

  • фінансову підтримку розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства;

  • надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб - членів/голови сімейного фермерського господарства ЄСВ.

Визначення, скільки коштів та на який напрям піде з передбачених 4 млрд грн, відбудеться відповідно до внутрішнього наказу Мінекономіки.

 

Як сільгосппідприємствам заповнювати нову форму статзвіту №37-г?
Нещодавно для сільгосппідприємств оновили форму статзвіту №37-сг "Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур".

Вперше звітувати за нею потрібно зі звіту на 1 липня 2020 року. Термін подання - не пізніше 2-го числа місяця, наступного за звітним періодом (у липні-грудні).

З огляду на це, Держстат надав роз'яснення від 14.01.2020 р. №19.1.2-12/3-20 щодо заповнення цієї форми статзвітності. Про це читайте ось тут.

Значення показників форми мають формат представлення:

  • площа зібрана - у гектарах (з двома знаками після коми);

  • обсяг виробництва - у центнерах (з двома знаками після коми).

За відсутності даних відповідні рядки (графи) звіту містять прочерк.

Показники форми ґрунтуються на даних документів первинного обліку:

 

За яких умов ДПС анулює реєстрацію «єдинника» ІV групи?
Київські податківці зауважили, що реєстрація «єдинника» ІV групи є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

  • подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, – в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву (пп. 1 пп. 299.10 ПКУ);

  • припинення юридичної особи (крім перетворення) відповідно до закону – в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення (пп. 2 п. 299.10 ПКУ);

  • якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75 % (пп. 4 п. 299.10 ПКУ);

  • якщо платником єдиного податку ІV-ї групи не подано податкову звітність, передбачену пп. 295.9.1 ПКУ (пп. 5 п. 299.10 ПКУ).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»