• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №08(65) | 12.10.2023 р.

Шістдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №08(65) | 12.10.2023 р.
Це – вже шістдесят п’ятий (восьмий у 2023 році та сімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:
  • повідомимо, що Мінагрополітики та Держпраці посилять взаємодію;
  • зауважимо, що Уряд розширив механізми ввезення для розмноження насіння певних сортів рослин;
  • проінформуємо, що влада планує цифровізувати реєстрацію бізнесу з переробки та зберігання зерна;
  • розповімо, що незабаром зʼявиться оновлена форма розрахунку частки сільгосптоваровиробництва;
  • зупинимося на податкових змінах для виноробів;
  • зʼясуємо, коли ДПС може не визнати ПК з ПДВ у сільгосптоваровиробників.
Гарного вам читання!
 

Мінагрополітики та Держпраці посилять взаємодію: підписано меморандум

У середині вересня Міагрополітики та Держпраці підписали Меморандум про співробітництво та партнерство.
Меморандум підписали Державний секретар Мінагрополітики Віктор Канцурак та Голова Держпраці Ігор Дегнера.
Співпраця передбачається, зокрема, для:
  • попередження виробничого травматизму, консультування роботодавців і працівників під час інформаційних відвідувань у галузях торгівлі, сільського господарства, транспортних послуг для зниження рівня нещасних випадків, професійних захворювань;
     
  • підвищення рівня обізнаності державних службовців, працівників апарату Мінагрополітики, центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Мінагрополітики, про охорону праці, протидію торгівлі людьми та примусової праці, вимог щодо праці неповнолітніх, виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, та інше;
     
  • посилення здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю суб’єктами господарювання, які використовують найману працю. 

Уряд розширив механізми ввезення для розмноження насіння певних сортів рослин

Уряд прийняв Постанову №964, якою затвердив Порядок ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу, що відсутні в Реєстрі сортів рослин України, але внесені до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку.
Документом затверджуються умови та процедури ввезення насіння та садивного матеріалу сорту, зокрема:
  • підтвердження відомостей про сорт, які містяться у Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна. Отримання згоди від компетентного органу країни реєстрації сорту на розмноження насіння;
     
  • ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту, не занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення, але внесеного до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, розмноження та вивезення його за межі держави.

Влада планує цифровізувати реєстрацію бізнесу з переробки та зберігання зерна

Мінекономіки повідомила, що міжвідомча робоча група з дерегуляції розглядає спрощення отримання 94-х дозвільних документів у галузі регулювання Держпродспоживслужби.
Так, на засіданні 31 серпня 2023 року рекомендували спростити такі процедури: 
  • реєстрацію бізнесу (зокрема, з переробки та зберігання зерна) рекомендовано цифровізувати;
  • реєстрацію та ідентифікацію тварин, відповідно до рекомендацій МРГ,  мають проводити авторизовані ветлікарі під контролем ДПСС. Також у планах – цифровізація процесу. Зокрема, створення цифрового кабінету власника тварин;
  • повноваження щодо реєстрації сільськогосподарської техніки рекомендовано передати Міністерству внутрішніх справ в межах реєстрації транспортних засобів. 

Незабаром зʼявиться оновлена форма розрахунку частки сільгосптоваровиробництва

За пояснювальною запискою до проєкту, діючий Розрахунок не враховує можливість зміни операційного обороту між пов’язаними сторонами, які призведуть до зменшення балансів заборгованостей, що автоматично матимуть наслідок зменшення суми балансів резервів на звітні дати та відповідні визнання доходів від перерахунку резервів у складі субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів».
У розрахунку зʼявиться рядок 3.8. щодо суми доходу від перерахунку доходів при врегулюванні сумнівної (безнадійної) заборгованості.
У зв’язку із вищевикладеним, Розрахунок потребує коригування в частині надання можливості вираховувати доходи від коригування резерву під кредитні збитки зі скоригованого доходу сільськогосподарського товаровиробника.

Коли ДПС може не визнати ПК з ПДВ у сільгосптоваровиробників?

На думку ВС, недостатня кількість матеріально-технічних та трудових ресурсів, економічно необхідних для здійснення задокументованих операцій, зокрема відсутність або недостатність угідь сільгосппризначення може бути підставою для невизнання операцій товарними. Про це ми писали тут.

І наостанок - аналітика від редакції

Законом №3303, який набрав чинності з 03.09.2023, до ПКУ внесено зміни, які регулюють здійснення виноробства «єдинниками» 4-ї групи. Проте він буде цікавим для всіх платників акцизного податку і не тільки. Подробиці ми розповідали ось тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»