• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» № 03 (62) | 13.04.2023 р.

Це – третій цього року (шістдесят другий загалом і одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» № 03 (62)  |  13.04.2023 р.

Це – третій цього року (шістдесят другий загалом і одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За майже місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

  • дізнаємося, як списуються фіскальні номери із виданого фіскальним сервером ДПС діапазону номерів для ПРРО;
  • наголосимо, як бути з виконанням обов'язків з РРО у разі повітряної тривоги;
  • зазначимо, як формувати фіскальний чек у разі внесення оплати за товар частинами;
  • розповімо, яку відповідальність передбачено до ЦСО у разі незабезпечення гарантійного ремонту РРО;
  • зʼясуємо, чи потрібно наприкінці робочого дня проводити операцію «службова видача» на РРО або ПРРО.

Гарного вам читання!

 

***

Як списуються фіскальні номери із виданого фіскальним сервером ДПС діапазону номерів для ПРРО?
Засобами фіскального сервера ДПС ведеться облік виданих діапазонів для ПРРО із присвоєнням відповідного статусу фіскальним номерам: зарезервовані (видані, але не направлені до фіскального сервера), використані (направлені до фіскального сервера та прийняті фіскальним сервером розрахункові документи із присвоєними фіскальними номерами із діапазону).

Фіскальний сервер формує та видає нові фіскальні номери на заміну використаним щоразу після приймання від ПРРО пакета створених розрахункових документів із фіскальними номерами. Таким номерам присвоюється статус «використані». Про це ми писали тут.

 

Яку відповідальність передбачено до ЦСО у разі незабезпечення гарантійного ремонту РРО?
Харківські податківці зауважили, що згідно зі ст. 17-1 Закону №265 за порушення вимог Закону №265 до центрів сервісного обслуговування, що забезпечують гарантійний ремонт РРО, за рішенням контролюючого органу, який здійснює фактичні перевірки суб’єктів господарювання відповідно до Податкового кодексу України, застосовуються фінансові санкції у таких розмірах: у разі незабезпечення гарантійного ремонту РРО у строки, встановлені Законом №265, та невведення в експлуатацію належним чином зареєстрованого на суб’єкта господарювання резервного РРО – у розмірі п’яти  МПЗ на 1 січня звітного року.

 

Внесення оплати за товар частинами: як проводити через РРО?
Львівські податківці нагадали, що у разі продажу товарів (послуг) на умовах внесення оплати частинами кожна розрахункова операція, вчинена суб’єктом господарювання, має бути здійснена із дотриманням вимог Закону про РРО, супроводжуватись видачею розрахункового документа встановленої форми, змісту та забезпечувати поєднання виданих розрахункових документів у ланцюг, який надаватиме можливість здійснювати ідентифікацію проданих товарів.

 

Як бути з виконанням обов'язків з РРО у разі повітряної тривоги?
ДПС підкреслила, що у разі оголошення повітряної тривоги працівники магазину зобов’язані припинити реалізацію товарів (послуг) та покинути магазин (торговий зал).

У випадку якщо повітряна тривога тривала в проміжку часу, в якому господарський об’єкт припиняє свою роботу згідно з розкладом, такий чек має бути створений на РРО/програмному РРО не пізніше наступного робочого дня, до початку проведення розрахункових операцій на такому РРО/програмному РРО.

Аналогічними дії суб’єкта господарювання можуть бути і в разі аварійного відключення світла та неможливості створення щоденного фіскального звітного  чека (щоденного Z-звіту).  

 

Чи потрібно наприкінці робочого дня проводити операцію «службова видача» на РРО або ПРРО
Київські податківці зауважили, що видача чи внесення готівки з місця проведення розрахунків повинна реєструватись через РРО або ПРРО з використанням операцій «службова видача» та «службове внесення», якщо така видача чи внесення не пов’язані з проведенням розрахункових операцій.

Якщо до початку наступного робочого дня на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту, проведено через РРО або ПРРО суму готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків з використанням операції «службове внесення», то операція «службова видача»  наприкінці робочого дня не здійснюється.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 03 (74) | 25.04.2024 р.
    Сімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    25.04.2024135
  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024314
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024154
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023149
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20233012