• Посилання скопійовано

«Акцизи» №3(42) | 23.04.2021 р.

Сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №3(42) | 23.04.2021 р.

Це – вже сорок другий (і третій у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минув місяць і нам є про що розповісти. Сьогодні ми:

 

  • зазначимо, які порушення виявляє ДПС при перевірках торгівців підакцизними товарами;
  • розповімо, чи слід оподатковувати акцизом страви зі вмістом алкоголю;
  • підкреслимо, що незабаром затвердять перелік транспорту для переміщення пального та спирту;
  • наголосимо, що звітувати з акцизу за березень слід за зміненою формою;
  • зауважимо, що продаж підакцизних товарів слід здійснювати тільки через РРО з попереднім програмуванням.

Гарного вам читання!

 

 

***

Перевірки підакцизної продукції: які порушення виявляє ДПС? 
Харківськими податківцями з початку року виявлено низку суб’єктів господарювання, що здійснювали торгівлю контрафактним алкоголем та цигарками без марок акцизного збору.

Встановлено факти відсутності будь-яких дозвільних документів, зокрема, ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами та РРО. Приділяється ретельна увага і перевірці дотримання законодавства у сфері працевлаштування найманих робітників.

За результатами вжитих заходів на суб’єктів господарювання та продавців складено адміністративні протоколи за статтею 156 КУпАП, а також вилучено підакцизної продукції на загальну суму понад 660 тисяч грн.

Протягом 2021 року встановлено такі порушення:

  • продаж алкогольних напоїв за цінами, нижчими встановлених мінімальних роздрібних цін (38 випадків);

  • продаж тютюнових виробів з перевищенням  максимальної роздрібної ціни (2 випадки);

  • торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без ліцензії (8 і 5 випадків відповідно);

  • не облікований товар (176 випадків);

  • реалізація немаркованих алкогольних та тютюнових виробів (6 випадків).

 

Додаєте до страв та напоїв алкоголь: чи сплачувати акциз? 
Миколаївські податківці підкреслили, що відповідно до УКТ ЗЕД шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао, в тому числі, які містять алкоголь, віднесені до коду 1806; кава – 0901, чай – 0902 та не є підакцизними. До підакцизних товарів належать, зокрема, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння) (п. 215.1 ПКУ).

Таким чином, суб’єкт господарювання ресторанного господарства не повинен сплачувати акцизний податок з роздрібної торгівлі фірмових страв, кулінарних, кондитерських та борошняних виробів, кави, чаю або шоколаду, до яких відповідно до нормативних документів на їх виготовлення, затверджених в установленому порядку, додано алкогольні напої, оскільки кінцева продукція не є підакцизною.

 

Незабаром затвердять перелік транспорту для переміщення пального та спирту 
ДПС 25 березня розмістила на своєму сайті відповідний проєкт наказу. Його розроблено з метою приведення нормативно-правових актів до змін, що передбачені законами №2628 та №391 .

Проєктом наказу передбачено затвердити:

1. Порядок створення та ведення Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий. Включення їх до Переліку здійснюватиметься  автоматично на підставі:

  • даних акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН, коли транспортний засіб реєструється як акцизний склад пересувний у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового у порядку, встановленому відповідно до ст. 232 ПКУ;

  • заявок на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, зі зазначенням періоду переміщення такого пального або спирту етилового відповідно до ст. 230 ПКУ;

  • митних декларацій при переміщенні пального або спирту етилового митною територією України прохідним транзитом або внутрішнім транзитом, визначеними ст. 91 МКУ.

2. Викласти в новій редакції позицію «Власник, що переміщує пальне або спирт етиловий» форми заявки та Порядку її заповнення, затверджених наказом №188, щодо зазначення постійних представництв юридичних осіб.

 

Звітувати з акцизу за березень слід за зміненою формою 
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що відповідно до п. 46.1 ПКУ податкова декларація, розрахунок – це документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання. Додатки до податкової декларації є її невід'ємною частиною.

Статтею 223 ПКУ встановлено, що базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю.

Враховуючи норми ч. 2 п. 46.6 ПКУ, особи, визначені ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку, вперше подають декларацію акцизного податку за зміненою формою за березень не пізніше 20 квітня.

Зауважимо, що в Єдиному реєстрі електронних документів ДПС вже є формат оновленої декларації – J0209508.

 

Продаж підакцизних товарів слід здійснювати тільки через РРО з попереднім програмуванням
ДПС наголосила, що у січні – березні 2021 року при проведенні фактичних перевірок почастішали випадки використання суб’єктами господарювання РРО та/або ПРРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару зі зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

А  пп. 2 розділу 2 Положення № 13 визначено обов’язкові реквізити фіскального касового чека на товари (послуги), зокрема, фіскальний касовий чек на товари (послуги) має містити код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством).

Тобто у розрахункових документах, які створюється РРО при проведенні розрахункових операцій з продажу підакцизних товарів, має відображатися такий обов’язковий реквізит як «код УКТ ЗЕД».

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202430
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202418
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202337
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202381