• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 03(52) | 23.06.2022 р.

П'ятдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 03(52) | 23.06.2022 р.

Це – вже п’ятдесят другий (третій у 2022 році та другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло майже два місяці, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, якою буде відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги під час воєнного стану;
  • роз’яснимо, як подавати звіт про наявність та розподіл гуманітарної допомоги в інвалюті;
  • дізнаємося, чи потрібно сплачувати внески ОСББ під час воєнного стану;
  • зʼясуємо, як відбувається реєстрація представництва іноземної неприбуткової організації;
  • повідомимо, що у І читанні прийнято законопроєкт щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та неприбуткових установ під час війни.

Гарного вам читання!

***

 

Відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги під час воєнного стану
Воєнний стан у державі та збурення в суспільстві через недоброчесні дії деяких громадян, призвели до того, що законодавець мусив врегулювати питання належного використання гуманітарної допомоги та покарання осіб, що зловживають скрутним становищем інших.

Законодавець визначив, що залежно від тяжкості діяння, покарання може бути:

  • у вигляді штрафу від двох до трьох тисяч н.м.д.г.;
  • або виправні роботи на строк до двох років;
  • або обмеженням волі на строк до чотирьох років;
  • позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна;
  • позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Про це ми писали ось тут.

 

Як подавати звіт про наявність та розподіл гуманітарної допомоги в інвалюті?
Отримувач після повного використання гуманітарної допомоги у вигляді іноземної валюти зобов’язаний протягом п’яти робочих днів подати Мінсоцполітики та територіальному органові ДПС за своїм місцезнаходженням звіт про цільове використання гуманітарної допомоги у вигляді іноземної валюти.

Отримувач подає щомісяця до 5 числа Мінсоцполітики та територіальному органові ДПС за своїм місцезнаходженням звіт про наявність та розподіл гуманітарної допомоги в іноземній валюті до повного використання всієї суми отриманої гуманітарної допомоги.

Порядок подання звітів встановлюється Мінсоцполітики.

Оскільки на сьогодні форму звіту про наявність та розподіл гуманітарної допомоги не встановлено, він складається у довільній формі.

Про це ми розповідали у своїй новині.

 

Чи потрібно сплачувати внески ОСББ під час воєнного стану?
Кабмін прийняв постанову від 05.03.2022 р. №206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», в якій зазначено, що в умовах воєнного стану, до його припинення чи скасування, в Україні забороняється:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
     
  • припинення чи зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Таким чином, якщо особи не можуть виконувати зобов’язання з оплати житлово-комунальних послуг у період військового стану, неустойки (штрафів, пені), інфляційні нарахування, річні проценти не будуть нараховуватись, тобто після закінчення військового стану у осіб буде існувати борг, який складатиметься лише з самих нарахувань. Про це докладніше читайте ось тут.

 

Як відбувається реєстрація представництва іноземної неприбуткової організації
За розʼясненням юристів, неприбуткові організації інших держав мають право діяти на території України лише відповідно до норм законів України та міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана ВРУ. Для легалізації своєї присутності на нашій території вони мають акредитувати свій відокремлений підрозділ.

Акредитація в Україні представництва, філії іноземної неприбуткової організації та припинення такої акредитації здійснюються Управлінням реєстрації громадських формувань, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Міністерства юстиції України.

Відокремлений підрозділ іноземної чи міжнародної неурядової організації статусу юридичної особи під час акредитації в Україні не отримує.

 

Cприяння розвитку волонтерської діяльності та неприбуткових установ під час війни: прийнято за основу закон
31 травня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №7364 про внесення змін до ПКУ щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах війни. Ним, серед іншого, передбачено:

  • виключення з оподатковуваного доходу волонтера доходів у вигляді витрат неприбуткової організації на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов'язаних з наданням волонтерської допомоги;
     
  • визначення неоподатковуваними витрат неприбуткової організації чи установи на відрядження волонтера (на проїзд, оплату вартості проживання, витрат на харчування, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд, обов’язкове страхування, інші документально оформлені витрати;
     
  • визначення можливості для надання допомоги фізичним особам, які постраждали чи можуть постраждати внаслідок збройної агресії неприбутковими організаціями без порушення вимог податкового законодавства;
     
  • визначення такими, що не включаються громадськими та благодійними організаціями до розрахунку суми для реєстрації платником ПДВ операцій з ввезення гуманітарної допомоги.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»