• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 07(63) | 12.10.2023 р.

Шістдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 07(63) | 12.10.2023 р.
Це – вже шістдесят третій (сьомий у 2023 році та тринадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, і нам є про що розповісти. А саме:
  • повідомимо про запровадження нових правил ввезення гуманітарної допомоги;
  • зʼясуємо, яких умов слід дотримуватися у разі здійснення безоплатної передачі товарів, аби не виник ПДВ;
  • розкажемо, де на офіційному сайті ДПС можна ознайомитися з Реєстром неприбуткових;
  • зазначимо, як з 1 грудня потрібно буде звітувати волонтерам про гуманітарну допомогу;
  • поговоримо про нюанси обліку готівки у вигляді благодійних внесків.
Гарного вам читання!

З 1 грудня зміняться правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги

За інформацією Мінсоцполітики, з 1 грудня буде впроваджено доступний електронний інструмент обліку  гуманітарної допомоги 
За допомогою вебплатформи «Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги» організації, які збираються ввезти гуманітарну допомогу, зможуть зареєструватись, авторизуватись на сайті, сформувати та подати декларацію. Декларація шляхом інформаційного обміну прямуватиме на митницю. Система автоматично присвоюватиме декларації унікальний код. За цим кодом митники пропускатимуть вантаж. 
Декларативний принцип ввезення гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану буде збережено, процес ввезення таких вантажів спрощено. 

Запроваджено нові правила ввезення гуманітарної допомоги

29 серпня на засіданні Уряду буде презентовано проєкт постанови «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану». З моменту її прийняття зміняться правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги, а інформацію про неї буде оцифровано в автоматизованій системі.
Основна зміна, яка торкнеться учасників процесу та громадян, – це впровадження доступного електронного інструменту обліку  гуманітарної допомоги. За допомогою вебплатформи «Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги» організації-отримувачі, які збираються ввезти гуманітарну допомогу, зможуть зареєструватись, авторизуватись на сайті, сформувати та подати декларацію. Декларація шляхом інформаційного обміну прямуватиме на митницю. Система автоматично присвоюватиме декларації унікальний код. За цим кодом митники пропускатимуть вантаж. Про це ми писали тут.

Яких умов слід дотримуватися у разі здійснення безоплатної передачі товарів, аби не виник ПДВ?

Черкаські податківці підкреслили, що операції громадських об’єднань та/або благодійних організацій з безоплатного постачання товарів/послуг благодійним організаціям, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам не враховуються платниками, що здійснюють такі операції, при обрахунку ними загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг для визначення необхідності реєстрації платником ПДВ в обов’язковому порядку.

Де на офіційному сайті ДПС можна ознайомитися з Реєстром неприбуткових?

Податківці зауважили, що на офіційному вебпорталі ДПС забезпечується відкритий доступ до таких відомостей.
З Реєстром можна ознайомитись у відкритій та приватній частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС.
Для перевірки даних щодо включення до Реєстру достатньо здійснити пошук за кодом ЄДРПОУ або найменуванням неприбуткової організації.

Нюанси обліку готівки у вигляді благодійних внесків

Черкаські податківці зазначили, що благодійна організація повинна оприбуткувати у касі з оформленням прибуткового касового ордеру готівкові кошти, отримані як благодійні внески, у тому числі вилучені зі «скриньки». Та у визначені законодавством строки здати готівку до установ банку для зарахування на рахунок.

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»