• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №8(61) | 13.05.2020 р.

Шістдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №8(61) | 13.05.2020 р.

Це – восьмий з початку року (і шістдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло понад два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • зазначимо, що ДПС оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» станом на 23.04.2020 р.;
  • розповімо, як заповнювати звіт з ЄСВ у разі перебування працівників у відпустці без збереження зарплати;
  • поговоримо про те, як самозайнятим особам звітувати за 2019 рік;
  • дізнаємося, чи подавати декларацію про доходи у разі отримання майна у подарунок;
  • наголосимо, що покупці медвиробів для боротьби з коронавірусом не мають права на податковий кредит з ПДВ.

Гарного Вам читання!

***

 

Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 23.04.2020 р.) 
6 травня податківці оприлюднили доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.28.8.0 (станом на 24.04.2020 р.).

Нові версії документів, які застосовуються з 01.05.2020 року:

  • F/J1314302 – Попередня заявка-розрахунок про потребу в марках акцизного податку;

  • F/J1314402 – Попередня заявка-розрахунок (додаткова) про потребу в марках акцизного податку;

  •  F/J1318201 – Звіт про використання марок акцизного податку.

 

Працівники перебувають у відпустці без збереження зарплати: чи подавати звіти з ЄСВ та ф. №1ДФ?
По-перше, при використанні праці фізичних осіб звіт з ЄСВ подається на загальних підставах. Якщо у суб’єкта господарювання є наймані особи, то подання додатка 4 Звіту ЄСВ є обов’язковим незалежно від факту нарахування заробітної плати. Але існують особливості заповнення звіту з ЄСВ у такому разі.

Таблиця 5 не заповнюється на такого працівника, оскільки це не передбачено Порядком №435.

Графи 5-11 та 22-25 таблиці 6 заповнюються у загальному порядку, крім графи 10 (в ній слід проставити прочерк).

А от всі інші графи слід заповнити так:

  • у графі 14 – дні відпустки без збереження зарплати;

  • у графі 15 – дні перебування у трудових відносинах;

  • графи 17 – 21 щодо нарахованого доходу та ЄСВ – слід проставити нулі.

У реквізиті 15 заголовної частини звіту з ЄСВ у середньооблікову кількість працівник у відпустці без збереження зарплати враховується, а от у кількості застрахованих осіб, яким нараховано зарплату – ні. На таблицю 1 дані такого працівника не впливають, оскільки в нього не має доходу.

По-друге, форма №1ДФ подається за іншим порядком. Зокрема, якщо нарахувань доходів працівникам та фізособам не проводилося, то форму №1ДФ не потрібно подавати. Ми про це ми писали ось тут.

 

Як самозайняті особи мають звітувати за 2019 рік? 
Цьогоріч термін подання декларації про майновий стан і доходи за звітний 2019 рік для самозайнятих осіб відтерміновано з 1 травня по 1 липня 2020 року. Тобто останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.

При цьому суму податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначену в річній податковій декларації, платники податків самостійно сплачують до  1 жовтня 2020 року.

Проте самозайняті особи мають ще подавати звіт з ЄСВ за кожний рік. Його подання не відтерміновували. Як і раніше, його необхідно було подавати до 1 травня (останній день у 2020 році – 4 травня). Про це докладніше ми розповідали тут.

 

Фізособа отримала у подарунок майно: чи потрібно звітувати? 
Фізичні особи, які отримали подарунок, що оподатковується ПДФО за ставкою 5% та 18% зобов’язані подати до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними, декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року. В ній слід включити суми таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу й визначити податкові зобов’язання з ПДФО та з військового збору.

Граничний строк подання декларації за 2019 рік для фізосіб також перенесено з 1 травня на 1 липня 2020 року. Кінцевий строк сплати зобов’язань, зазначених у декларації за 2019 рік, перенесено з терміну до 1 липня на термін до 1 жовтня поточного року. На цьому ми наголошували ось тут.

 

Покупці медвиробів для боротьби з коронавірусом не мають права на податковий кредит 
Київські податківці проінформували, що покупці ліків для боротьби з коронавірусом мають право на формування податкового кредиту за такими операціями.

У випадку, якщо платник податку – покупець подав податкову звітність з ПДВ за березень 2020 року та включив суми «вхідного» ПДВ до складу податкового кредиту, то такому платнику необхідно подати «Звітну нову» декларацію з ПДВ, в якій виключити такі суми ПДВ зі складу податкового кредиту.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»