• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №06(121) | 11.04.2023 р.

Це – шостий з початку року (а загалом сто двадцять перший та двадцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №06(121) | 11.04.2023 р.

Це – шостий  з початку року (а загалом сто двадцять перший та двадцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • зауважимо, що з 1 травня для реєстрації в ЄДР потрібно буде подавати нові форми заяв;
  • підкреслимо, що Держстат затвердив нові звіти з праці за формою №1-ПВ;
  • дізнаємося, як платнику ПДВ при реєстрації у середині місяця заповнити першу декларацію;
  • визначимося, як бути з виконанням обов'язків з РРО у разі повітряної тривоги;
  • проінформуємо, що Мінфін підготував оновлену форму авансового звіту та порядок його складання;
  • наголосимо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»

Гарного вам читання!

 

***

З 1 травня для реєстрації в ЄДР потрібно буде подавати нові форми заяв
29 березня 2023 року прийнято Наказ №1158/5 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України», відповідно до якого форми заяв у вказаній сфері викладено у новій редакції. Вони почнуть діяти з 1 травня 2023 року.

Подання заяв у сфері державної реєстрації в ЄДР відповідно до затверджених зазначеним наказом форм у частині обрання спрощеної системи оподаткування та/або добровільної реєстрації як платника ПДВ та/або включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій під час державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу/фізичну особу – підприємця, що містяться в ЄДР, шляхом заповнення відповідних сторінок заяв здійснюватиметься з дня розміщення відповідного оголошення на вебсайті Мінʼюста.

 

Держстат затвердив нові звіти з праці за формою №1-ПВ
Держстат оновив форми державного статистичного спостереження:

●      №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці» та №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці» (Наказ від 30.03.2023 р. №128);

●      №1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці» (Наказ від 30.03.2023 р. №127).

Згідно з текстом наказів нові форми вводяться в дію починаючи зі звіту:

●      за І квартал 2024 року - №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці»;

●      за січень 2024 року - №1-ПВ (місячна) «Звіт із праці»;

●      зі звіту за 2023 рік - №1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці».

Про це ми писали тут.

 

Як платнику ПДВ при реєстрації у середині місяця заповнити першу декларацію?
Іванофранківські податківці зауважили, що особі, яка реєструється як платник ПДВ з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першу декларацію з ПДВ необхідно подати за наслідками першого повного календарного місяця, яка включає дані за період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем цього першого повного календарного місяця.

Дані першого звітного періоду підлягають відображенню за відповідними рядками розділу І декларації з ПДВ.

 

Як бути з виконанням обов'язків з РРО у разі повітряної тривоги?
У разі оголошення повітряної тривоги працівники магазину зобов’язані припинити реалізацію товарів (послуг) та покинути магазин (торговий зал).

Якщо повітряна тривога тривала у проміжку часу, в якому господарський об’єкт припиняє свою роботу згідно з розкладом, такий чек має бути створений на РРО/програмному РРО не пізніше наступного робочого дня, до початку проведення розрахункових операцій на такому РРО/програмному РРО.

Аналогічними дії суб’єкта господарювання можуть бути і в разі аварійного відключення світла та неможливості створення щоденного фіскального звітного  чека (щоденного Z-звіту). Про це ми писали тут.

 

Мінфін підготував оновлену форму авансового звіту та порядок його складання
Нагадаємо, що з 1 квітня 2023 року набрав чинності Закон №2888, який виклав у новій редакції п. 170.9 ПКУ, що визначає порядок оподаткування суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, отриманих на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк.

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 року №841.

Ним пропонується, зокрема, удосконалити чинну форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт у частині розширення можливостей використання різних видів підпису (підписання власноруч або з використанням електронного цифрового підпису відповідно до вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги»).

Також планується змінити назву самого звіту. Тепер його назва буде - Звіт про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт. Про це ми докладно розповідали тут.

 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 28.03.2023 р.)
ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.31.6.0 станом на 28.03.2023 р.

Цей комплект програмного забезпечення містить зміни та доповнення з 01.01.2023 до 28.03.2023 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.31.*

Зокрема, на виконання вимог наказу Мінфіну від 28.12.2022 р. №463  додано нові версії документів:

●    F/J 1201014 - Податкова накладна;

●     F/J 1201114 - Додаток 1 до податкової накладної. Додаток до податкової накладної;

●     F/J 1201214 - Додаток 2 до податкової накладної. Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»